KONZUMACIJA alkohola često je povećana za vrijeme blagdana, posebno tijekom raznih proslava u kojima se dočekuje početak nove godine. Tijekom takvih proslava mnogi često popiju i nekoliko čaša previše, zbog čega su sljedeće jutro mamurni i mrzovoljni.
Kako do toga ne bi došlo, liječnica dr. Neena Chandrasekaran savjetuje da prije konzumacije alkohola pojedete jednu mnogima omiljenu namirnicu bez koje mnogi ne mogu zamisliti obroke, a riječ je o siru.
"Ako idete u noćni izlazak i planirate piti alkohol, jedenje sira prije toga može smanjiti rizik od mamurluka", ističe liječnica, prenosi britanski Express.
Zašto treba jesti sir prije konzumacije alkohola?
Chandrasekaran smatra kako postoji nekoliko razloga zašto bismo trebali jesti sir prije konzumacije alkohola.
"Sir sadrži puno proteina, masti i složenih ugljikohidrata koji mogu obložiti želudac i time smanjiti apsorpciju alkohola. Također pomaže tijelu da bolje metabolizira alkohol i spriječi oštećenje jetre. Uz to, nadoknađuje nutrijente jer je bogat vitaminom B i kalcijem. Upravo se ti nutrijenti iscrpljuju iz tijela tijekom konzumacije alkohola", pojašnjava ona.
Nadalje, objašnjava važnost kalcija u siru koji pozitivno utječe na živce i mišiće. "Kalcij, koji se posebno gubi zbog alkohola, poboljšava funkciju živaca i mišića, dok su vitamini B ključni za energiju i metabolizam", dodaje ona.
Što se tiče konzumacije sira, liječnica ipak savjetuje da ne pretjerujete jer biste se mogli osjećati loše te imati probavne probleme. Ističe kako jedenje sira neće nužno pomoći "izliječiti" mamurluk, ali je manja šansa da ćete ga imati sljedeći dan. Ipak, ako pretjerate s alkoholom, čak vam ni sir možda neće pomoći.