Liječnice objašnjavaju zašto s godinama sve manje podnosimo laktozu

Foto: Shutterstock

OTPRILIKE 75 posto svjetske populacije postaje sve osjetljivije na laktozu s godinama. No, čini se da za to postoji potpuno logičan i ne tako neočekivan razlog, tvrde stručnjaci.

Pijenje mlijeka ključno je na početku života svakog čovjeka, ali kako starimo, sve manje konzumiramo mlijeko i mliječne proizvode.

"Kao dojenčad, ljudi proizvode značajne količine laktoze za probavu koja se nalazi u majčinom mlijeku. Povijesno gledano, nakon prestanka dojenja i uvođenja krute hrane, ljudi ne konzumiraju hranu koja sadrži laktozu", objašnjava doktorica naturopatske medicine, Linna Goelz.

S obzirom na to da ljudi nisu jeli toliko hrane koja sadržava laktozu, njihova su tijela s vremenom prirodno počela proizvoditi sve manje enzima laktoze, što znači da nismo u stanju pravilno probaviti mliječne proizvode, dodaje dr. Goelz. 

Ovaj prirodni proces javlja se kod većine ljudi nakon djetinjstva, objašnjava doktorica Janese Laster koja ističe da veliku ulogu u intoleranciji na laktozu imaju i geni. 

"Sposobnost probave laktoze u odrasloj dobi ovisi o specifičnim varijantama gena naslijeđenih od roditelja, koje utječu na prisutnu razinu aktivnosti laktoze", objašnjava ona.

Dodala je da sposobnost tijela za razgradnju mliječnih proizvoda ovisi o osobi. "Iako se neki možda bore s probavom svježeg mlijeka, mogli bi pronaći olakšanje u konzumiranju određenih mliječnih proizvoda poput sira ili jogurta, zahvaljujući procesu fermentacije koji razgrađuje značajan dio laktoze", ističe dr. Laster.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.