Liječnici: Ako se želite zaštititi od prehlada, počnite prakticirati jednu naviku

Foto: Pexels

Dolazak jeseni često donosi kihanje i kašalj, no to nije neizbježno. Respiratorne bolesti, poput prehlade i gripe, češće se javljaju od kasnog ljeta do ranog proljeća, a moguća je i zaraza raznim virusima. Čak i ako smo zdravi, važno je poduzeti mjere kako bismo se uspjeli zaštititi, te zaštititi i druge, osobito one ranjivije skupine poput beba, starijih osoba i ljudi s oslabljenim imunitetom.

"Važno je zaštititi ljude koji su osjetljiviji i ranjiviji od drugih", naglašava liječnica dr. Janice Cristobal za Parade.

Prema liječnicima najvažnija navika za izbjegavanje bolesti ove jeseni je redovito pranje ruku.

Liječnik dr. Bryan Cochran ističe: "Najvažnija navika koju možete usvojiti ove jeseni, a i tijekom cijele godine, jest higijena ruku." Preporučuje pranje ruku prije jela, dodirivanja nosa ili očiju te po povratku iz javnih prostora.

Ispravna higijena ruku, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), sprječava širenje mnogih bolesti. CDC preporučuje pranje ruku sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Ako u trenutku nemamo pristup vodi i sapunu, sredstvo za dezinfekciju ruku koje sadrži najmanje 60 posto alkohola također može pomoći.

Ova jednostavna mjera može značajno smanjiti rizik od zaraze te nam pomoći da ostanemo zdravi tijekom sezone prehlada i gripa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.