VISOKI kolesterol je opasan jer začepljuje krvne žile i pridonosi razvoju kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara. No, na njegovu razinu možemo utjecati promjenom životnog stila, odnosno redovitom tjelovježbom i pametnim izborom hrane koju jedemo. Prema liječnicima, postoji povrće koje može učiniti čuda, a to je bamija.
Bamija (ili okra) snižava kolesterol, uklanja toksine i žuč iz tijela. Također pomaže u održavanju potrebne kiselosti probavnog sustava i poboljšava apsorpciju hranjivih tvari. Sadrži polifenole koji pomažu smanjiti rizik od moždanog udara i srčanih bolesti.
Ovo povrće izvrstan je izbor i za one koji žele skinuti suvišne kilograme. Naime, izvor je vlakana, hranjivih tvari i zdravih masti.
Bamija se često koristi u susjednoj Bosni i Hercegovini, a na našim tržnicama uglavnom se može pronaći u sušenom obliku. Bere se od početka lipnja do početka listopada, pa je sada njezina sezona i prilika da je, ako već niste, isprobate.
Na koje sve načine možete pripremiti bamiju, doznajte ovdje.