Liječnik: 7 najzdravijih vrsta namirnica koje treba jesti za želudac i jetru

Foto: Unsplash

DODAVANJE protuupalnih namirnica u prehranu važno je za promicanje cjelokupnog zdravlja. Pravilna i zdrava prehrana posebno dobar utjecaj može imati na zdravlje određenih organa, pomoći s probavnim problemima te utjecati na smanjenje rizika od razvoja mnogih kroničnih bolesti.

Namirnice koje sadrže protuupalna svojstva najčešće sadrže antioksidanse, zdrave masti i druge korisne spojeve koji pomažu u obnavljanju tkiva, smanjuju oksidativni stres i pospješuju prirodne procese obnove u tijelu, prenosi She Finds. Liječnik Ralph Waldo izdvojio je nekoliko najzdravijih vrsta namirnica koje imaju protuupalna svojstva i trebalo bi ih češće konzumirati. 

Kurkuma

Kurkuma je popularan začin koji sadrži kurkumin, spoj snažnih protuupalnih svojstava. Ovaj spoj pomaže smanjiti upalu inhibicijom upalnih puteva i enzima, što može pomoći u ublažavanju stanja povezanih s upalom u jetri i želucu.

Waldo ističe da često preporučuje dodavanje kurkume u hranu i pića. "Klijenti navode poboljšanu probavu, manje boli i bolju razinu energije", objašnjava on za She Finds.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, poput špinata, kelja i blitve, bogato je antioksidansima i fitokemikalijama koje imaju snažno protuupalno djelovanje. Spojevi u zelenom lisnatom povrću pomažu u smanjenju upale u cijelom tijelu, uključujući jetru i želudac.

"Lisnato povrće, poput kelja i špinata, osigurava bitne hranjive tvari za detoksikaciju jetre i zdravlje stanica. Svakodnevno jedenje može povećati energiju i poboljšati zdravlje kože", dodaje Waldo.

Masna riba

Poznato je da je zdravo konzumirati masnu ribu. Ova vrsta ribe sadrži selen i druge antioksidanse koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala. Selen posebno igra ulogu u smanjenju upale jetre i podržavanju antioksidativne obrane.

Liječnik objašnjava da "masna riba s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina, poput lososa i sardina, smanjuje upalu i podržava zdravlje crijeva i hormona. Također, konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama pozitivno utječe na metabolizam i raspoloženje."

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje hvaljeno je zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti, posebice protuupalnih svojstava i pozitivnog utjecaja na zdravlje jetre i želuca, prenosi She Finds.

"Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži oleinsku kiselinu, protuupalnu mast koja pomaže probavi i štiti sluznicu crijeva. Korištenje maslinovog ulja umjesto drugih masti pomaže smanjiti upalu u crijevima i tijelu", ističe Waldo.

Što još možete dodati u prehranu?

Liječnik je još izdvojio da možete češće konzumirati namirnice koje sadrže probiotike, te čaj od đumbira i kurkume. 

Kombinacija đumbira i kurkume u čaju daje sinergijski učinak pojačavajući protuupalna i ljekovita svojstva svakog sastojka. Taj čaj postaje snažan prirodni lijek za potporu detoksikaciji jetre, smanjenju upale želuca i promicanju cjelokupnog zdravlja probavnog sustava.

Što se tiče probiotika, oni mogu pomoći u ublažavanju simptoma gastrointestinalnih tegoba, poput nadutosti, plinova i proljeva, koji su često povezani s upalom. Poboljšanjem probave i pokretljivosti crijeva, probiotici pridonose općoj udobnosti i radu želuca.

"Probiotici koji se nalaze u jogurtu, kefiru, kimchiju i kiselom kupusu obnavljaju crijevnu floru potrebnu za rad jetre i probavu. Dnevni unos probiotika može ublažiti tjeskobu, poboljšati raspoloženje i ojačati imunitet", zaključuje Waldo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.