Liječnik: Ako želite bolje zdravlje mozga, češće jedite ovu hranu

Foto: Unsplash

Održavanje kognitivnog zdravlja vrlo je važno, osobito kako starimo. Iako mnogi čimbenici doprinose zdravlju mozga, prehrana igra značajnu ulogu u poboljšanju kognitivnih funkcija i odgađanju kognitivnog pada. Prema zdravstvenim stručnjacima, uključivanje određenih namirnica koje pospješuju rad mozga u vašu svakodnevnu prehranu, jedna je od najboljih strategija za podupiranje dugoročnog kognitivnog zdravlja.

Liječnik dr. Erik Natkin otkrio je kakav utjecaj prehrana može imati na zdravlje mozga. Istaknuo je tri ključne vrste hrane koje bi trebale biti dio naše svakodnevne prehrane kako bismo održali mozak zdravim, poboljšali koncentraciju i odgodili kognitivni pad. Evo što je izdvojio.

1. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline neophodne su za zdravlje mozga, igraju ključnu ulogu u smanjenju upale te podupiru strukturu i funkciju moždanih stanica.

"Nalaze se u masnoj ribi, poput lososa, chia sjemenkama i orasima. Te masti pomažu smanjiti upalu i podržavaju strukturu i funkciju moždanih stanica", objašnjava dr. Natkin za SheFinds. Dakle, dodavanje ovih izvora omega-3 u prehranu može pružiti značajne prednosti za zdravlje mozga.

2. Hrana bogata antioksidansima

Antioksidansi su vitalni za borbu protiv oksidativnog stresa i upale, koji mogu oštetiti moždane stanice i narušiti kognitivnu funkciju. "Voće poput borovnica i povrće poput kelja bogato je vitaminima C i E koji se bore protiv oksidativnog stresa i upala", kaže dr. Natkin.

Ti antioksidansi štite moždane stanice od oštećenja i poboljšavaju kognitivne funkcije. Uključivanje raznovrsnog, šarenog voća i povrća u vašu prehranu osigurava unos esencijalnih nutrijenata, podupirući cjelokupno zdravlje mozga.

3. Fermentirana hrana i probiotici

Zdravlje crijeva i mozga povezano je, ističe liječnik. "Fermentirana hrana poput jogurta i kimchija, zajedno s probiotičkim dodacima, može poboljšati zdravlje crijeva", rekao je. Zdrave crijevne bakterije mogu utjecati na proizvodnju neurotransmitera, smanjiti upalu i poboljšati kognitivnu funkciju.

Probiotici mogu pomoći u održavanju te ravnoteže, bez neugodnog okusa koji bi neka fermentirana hrana mogla imati za neke ljude. Podržavajući zdravlje crijeva, možemo pozitivno utjecati na zdravlje svog mozga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.