Ono što jedemo ujutro može odrediti ton za ostatak dana. Stoga je osobito važno voditi računa o odabiru doručka ako ciljamo na ravniji trbuh jer prehrana može ubrzati ili prekinuti napredak u mršavljenju. Prema liječniku dr. Danu Sullivanu, započinjanje dana pogrešnom hranom može sabotirati naše fitness ciljeve.
U nedavnom TikToku dr. Sullivan podijelio je dvije najgore vrste hrane za doručak. Evo što je izdvojio.
Prerađeno meso za doručak, poput slanine i kobasica, može se činiti izvrsnim izborom za početak dana. Međutim, dr. Sullivan upozorava: "Slanina, kobasice, hrenovke ili drugo prerađeno meso za doručak često sadrži nezdrave masti, visoku razinu natrija i druge konzervanse." Ti sastojci mogu pridonijeti upali i zadržavanju vode, što otežava održavanje vitke figure.
Visok sadržaj natrija u prerađenom mesu može dovesti do nadutosti, što je uobičajena briga za one koji žele postići ravan trbuh. Ako ste ljubitelj mesa za doručak, razmislite o tome da se odlučite za nemasnije, organske opcije koje ne sadrže dodane konzervanse i hormone, savjetuje liječnik.
Slana peciva mnogima su omiljeni izbor za doručak, ali prema dr. Sullivanu, daleko su od najboljeg izbora. "Slana peciva bogata su prerađenim ugljikohidratima. Ti rafinirani ugljikohidrati pretvaraju se u šećer u tijelu relativno brzo i mogu dovesti do neravnoteže šećera u krvi", objasnio je.
Kad šećer u krvi naglo poraste i padne, to može potaknuti želju i dovesti do prejedanja kasnije tijekom dana, što otežava održavanje ravnog trbuha i mršavljenje.
Dodatno, dr. Sullivan ističe da većina peciva također sadrži gluten što može biti problematično za mnoge. Osjetljivost ili netolerancija na gluten može dovesti do nadutosti i probavne nelagode, dodatno ometajući postizanje ravnog trbuha.
Dakle, postizanje ravnog trbuha nije samo odlazak u teretanu – to je i pametan odabir prehrane, osobito za doručak. Savjeti dr. Dana Sullivana služe kao podsjetnik da ono što ujutro pojedemo može imati značajan utjecaj na metabolizam, razinu energije i cjelokupno zdravlje. Izbjegavanjem peciva i mesnih prerađevina za doručak, možemo se pripremiti za uspjeh i pomaknuti se korak bliže svojim fitness ciljevima.