Liječnik: Ne zanemarujte tri simptoma koja ukazuju na probleme sa srcem

Foto: Shutterstock

Problemi sa srcem često se manifestiraju kroz naizgled uobičajene simptome koje lako možemo zanemariti. Međutim, prepoznavanje tih znakova na vrijeme može biti ključno za pravovremeno liječenje i prevenciju ozbiljnih komplikacija. Stoga je kardiokirurg, dr. Jeremy London, upozorio na tri simptoma koja mogu ukazivati na probleme sa srcem.

Objašnjava da poteškoće s disanjem tijekom hodanja ili ležanja, kao i oticanje nogu, mogu značiti da imamo slabu srčanu funkciju.

"Ovo bi trebali biti znakovi za uzbunu", rekao je dr. London u TikTok videu.

Kratkoća daha pri hodanju

Kratkoća daha – kada imamo poteškoće s unosom dovoljno kisika, što nas tjera da dišemo brže, dublje ili teže nego inače – obično potječe od srčanih ili plućnih problema, prema Klinici Mayo. Simptom može početi iznenada ili trajati dulje vrijeme. Uobičajeni uzroci uključuju srčani udar, nepravilan srčani ritam ili zatajenje srca.

Institut za kardiovaskularne bolesti u New Jerseyu savjetuje traženje liječničke pomoći ako je kratkoća daha popraćena oticanjem gležnjeva i stopala, poteškoćama s disanjem dok ležite, groznicom, kašljem, visokom temperaturom ili zviždanjem pri disanju.

Poteškoće s disanjem pri ležanju

Ortopneja je medicinski termin za kratkoću daha pri ležanju. Ako je srce oslabljeno, imat će poteškoća s pumpanjem dodatne krvi koja se prirodno premješta u pluća kada ležimo.

Podizanje glave prilikom spavanja može privremeno ublažiti simptome, ali potrebno je posjetiti liječnika ako imamo ortopneju, osobito ako osjećamo bol ili pritisak u prsima, lupanje srca, zviždanje u plućima ili kašalj.

Ortopneja je često znak zatajenja srca.

Oticanje nogu

Oticanje nogu često je jedan od prvih znakova zatajenja srca. Nakupljanje tekućine u tkivima uzrokuje oticanje, što se naziva edemom. Krv koja se vraća u vene nogu može značiti da srce ne funkcionira kako bi trebalo.

Dr. London preporučuje medicinsku pomoć ako oticanje počne naglo i bez jasnog razloga, posebno ako je praćeno bolovima u prsima, poteškoćama s disanjem, nesvjesticom i vrtoglavicom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.