Biljni dodaci prehrani često se smatraju prirodnim i korisnim načinima poboljšanja zdravlja i dobrobiti. Mnogi ljudi okreću se dodacima prehrani kako bi poboljšali svoje zdravlje ili upravljali kroničnim stanjima. Međutim, nisu svi dodaci jednaki.
Unatoč potencijalnim dobrobitima, neki biljni dodaci prehrani mogu predstavljati značajne rizike, osobito ako se konzumiraju nepravilno ili u prekomjernim količinama. Liječnik dr. Rimas Geiga upozorio je na tri takva dodatka.
1. Korijen sladića
Korijen sladića, ako se konzumira u velikim količinama ili tijekom duljeg razdoblja, može uzrokovati gubitak kalija i povisiti krvni tlak, potencijalno dovodeći do oštećenja bubrega ili pogoršanja postojećeg stanja bubrega.
"Korijen sladića može biti štetan za zdravlje bubrega zbog utjecaja na razinu kalija i krvni tlak", upozorava dr. Geiga za SheFinds. Za zdravlje probavnog sustava možemo razmisliti o alternativama poput čaja od kamilice ili komorača, koji mogu umiriti želudac.
2. Gavez
Gavez sadrži pirolizidinske alkaloide koji su toksični za jetru te mogu oštetiti i bubrege.
Dr. Geiga objašnjava: "Dugoročna uporaba ili visoke doze gaveza mogu dovesti do oštećenja jetre i problema s bubrezima." Liječnik preporučuje alternative poput kamilice ili nevena koji nude umirujuća svojstva bez opasnosti od oštećenja jetre ili bubrega.
3. Ekstrakt zelenog čaja
Iako je općenito siguran i koristan u umjerenim količinama, visoke doze ekstrakta zelenog čaja mogu potencijalno uzrokovati oštećenje jetre i bubrega zbog visoke koncentracije katehina.
"Uživajte u umjerenim količinama zelenog čaja kako biste iskoristili njegove antioksidativne prednosti bez koncentriranih rizika povezanih s ekstraktima", savjetuje liječnik. Umjerenost je ključna kako bismo imali koristi od zelenog čaja bez oštećenja bubrega.