JESTE li čuli za MIND dijetu? MIND je skraćenica od "Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay“, a prema novoj studiji, njome možete smanjiti mogućnost razvoja Alzheimerove bolesti.
Ovaj je način prehrane razvila profesorica Martha Morris u Medicinskom centru Sveučilišta Rush, s ciljem smanjenja rizika od Alzheimerove bolesti konzumacijom zdrave hrane.
U studiji je tijekom 12 godina sudjelovalo 1220 odraslih osoba u dobi od 60 i više godina.
Tijekom tog su vremena znanstvenici pokušavali dokučiti kako različiti planovi prehrane utječu na zdravlje mozga.
I otkrili su da je MIND dijetom za 19 posto smanjen rizik za razvoj klinički dijagnosticirane demencije.
"Ova studija je prvi put pokazala, izvan Sjedinjenih Država, da dijeta MIND-a smanjuje rizik od demencije", rekao je voditelj istraživanja profesor Kaarin Anstey iz Instituta za starenje u UNSW-u.
MIND dijeta preporučuje da jedete deset obroka svaki dan i izbjegavate pet vrsta hrane.
Ono što smijete jesti su povrće, razne bobice, orašasti plodovi, vino, cjelovite žitarice, riba, perad, maslinovo ulje, dok ono što na MIND dijeti ne biste smjeli jesti su pržena i brza hrana, crveno meso, sir, kolači i slatkiši.
Postoje i neka pravila kojih se morate pridržavati na MIND dijeti:
1. jedite najmanje tri porcije cjelovitih žitarica dnevno
2. jedite salatu svakodnevno
3. jedite jedno povrće svaki dan
4. popijte čašu vina svaki dan
5. svakoga dana grickajte orahe
6. jedite grah svaki drugi dan
7. jedite piletinu i bobice najmanje dva puta tjedno
8. jedite ribu barem jednom tjedno.
Važno je istaknuti da mnogi slučajevi Alzheimerove bolesti ovise o genetici i starosti i tu, nažalost, ne možete učiniti ništa, no zdravim i aktivnim načinom života pokušajte smanjiti druge čimbenike rizika.