ZDRAVA hrana je popularna, pa nije čudno što svaki put kad odete u supermarket pokušavate nabaviti takve opcije. Riječi poput "vitamini, antioksidanti i niskokalorično" tjeraju vas da kupujete hranu koja navodno produžuje mladost i održava vas zdravima.
Ali ne morate uvijek plaćati više za hranu koja ima "zdravu" reputaciju. Postoje mnoge alternative koje su jeftinije, a ponekad čak i zdravije.
Puretina ne pomaže smanjiti razinu kolesterola
Smatra se da je puretina idealan prehrambeni proizvod. Ali studije pokazuju da ljudi koji jedu meso peradi i ljudi koji jedu crveno meso imaju istu razinu kolesterola.
Visoka razina proteina u puretini nije zdrava za one koji imaju problema s bubrezima. I pureće šunke ili mesne kobasice se ne preporučuju zbog velike koncentracije natrija.
Dakle, puretinu možete zamijeniti piletinom i to neće utjecati na vašu razinu kolesterola.
Masline iz staklenke su ukusne, ali nisu baš toliko zdrave
Masline su na dobrom glasu i to zasluženo. Cijene se zbog visoke koncentracije masnih kiselina. Međutim, postoji mali problem - samo su svježe masline zdrave, ali one se mogu jesti tek nakon obrade.
Kad se masline konzerviraju, koristi se previše soli i one više nisu zdrave.
Alternativni izvori su sjemenke bundeve i suncokreta koje sadrže puno vitamina E.
Sušena hrana obrađuje se konzervansima koji pomažu da zadrži boju
Sušeno voće je sjajan izvor mikronutrijenata, ali sadrži puno šećera. Također, u njihovoj pripremi se često koriste nezdravi elementi kako bi im se zadržala boja, što kod nekih može izazvati i alergijsku reakciju.
Vrlo zdrava grickalica je obično voće koje osigurava potrebne vitamine.
Iskoristivost špinata je deset puta manja nego što mislite
Mnogi misle da špinat sadrži 35 grama željeza u 100 grama, no stvarni podatak je da na 100 grama špinata dolazi 3.5 grama željeza.
Kao zamjenu možete kupiti obični kupus koji sadrži približno isti broj vitamina i hranjivih sastojaka kao i špinat.
Tuna se naziva "morskim kontejnerom za smeće"
Tuna se također često pojavljuje na popisima zdrave hrane. Kao i svaka vrsta ribe, sadrži masne kiseline i fosfor. Ali pored ovih zdravih elemenata često sadrži živu. To je rezultat prljavog okoliša na koji su tune vrlo osjetljive.
Umjesto tune možete kupiti skušu koja sadrži jednako toliko fosfora, ali ne upija živu kao tuna.
Smoothie ne može zamijeniti svježe voće
Čini se kao sjajna ideja kombinirati sve zdrave hranjive tvari iz raznih vrsta voća u smoothie. Međutim, koncentracija vitamina C vrlo se brzo smanjuje u sjeckanom voću, a i dobivate napitak koji sadrži puno šećera.
Alternativa je jednostavna - pojedite svježe voće. Ovo je odlična šansa da dobijete sve vitamine i vlakna koja su vam potrebna.
Mlijeko od orašastih plodova potrebno je samo onima koji su alergični na laktozu
Novi okus, manje masti i laktoza razlog su zašto mnogi vole mlijeko od badema, soje i zobi. Ali to biljno mlijeko često sadrži puno šećera i nema ni približno kalcija ni vitamina D kao kravlje mlijeko.
Nisu svi intolerantni na laktozu pa ako nemate loših zdravstvenih stanja, možete piti obično kravlje mlijeko.
Avokado nije jedini izvor kalija i masnih kiselina
Smatra se da je avokado neka vrsta superhrane. Jedna od glavnih prednosti avokada je njegova visoka koncentracija kalija, koja je potrebna za pravilno funkcioniranje kardiovaskularnog sustava.
Ali ovo nije jedino voće i povrće koje je bogato kalijem. Grah i cikla sadrže puno ovog mikroelementa. A masne kiseline koje avokado sadrži možete dobiti iz orašastih plodova, suncokretovih sjemenki i biljnog ulja.