Najzdravije vrste hrane koje možete jesti za zdravlje jetre, prema nutricionisticama

Foto: Pexels

JETRA je jedan od najvažnijih organa u tijelu. Ima mnoge funkcije, uključujući filtriranje krvi, uklanjanje toksina, opasnih bakterija i drugih štetnih tvari, praćenje razine aminokiselina i pohranu vitamina.

Jedan od načina kako možemo brinuti o zdravlju jetre jest prehranom. Nutricionistica Serena Poon smatra da je podržavanje zdravlja jetre prehranom ujedno i najbolja opcija.

"Prehrana je važan dio održavanja zdrave jetre. Jetra također ima ključnu ulogu u metabolizmu svih makronutrijenata, a prekomjerni unos bilo kojeg od njih može utjecati na njezinu učinkovitost i vaše zdravlje. Zbog toga prehrana bogata masnoćama, šećerom, soli, alkoholom i prerađenom hranom može imati štetne posljedice na vašu jetru", ističe Poon.

Skupina dijetetičarki i nutricionistica za Parade je izdvojila nekolje najboljih prehrambenih opcija kada je u pitanju zdravlje jetre. U nastavku izdvajamo neke njihove prijedloge.

Tamno lisnato povrće

Poon ističe da su "istraživanja pronašla obećavajuće dokaze da prirodni nitrati u lisnatom povrću mogu podržati zdravlje jetre. Namirnice poput špinata, rikule i kelja zdrav su dodatak svakoj prehrani, posebno za osobe koje žive s hepatitisom C." 

Dodaje da je lisnato povrće "bogato antioksidansima, fitonutrijentima, vitaminima, mineralima i vlaknima koji podržavaju cjelokupno zdravlje. Lisnato povrće smatra se jednom od najboljih vrsta protuupalnih namirnica". 

Grejp

Nutricionistica Andrea Mathis kao još jednu odličnu opciju izdvojila je grejp. "Grejp se često povezuje s gubitkom težine ili smanjenjem masnoća, ali zapravo doprinosi zdravlju jetre. Sadrži antioksidanse koji prirodno štite jetru i mogu pomoći u smanjenju upale", tvrdi Mathis.

Divlji losos, sardine i skuša

Mnogima je poznato da jedenje ribe ima pozitivan utjecaj na zdravlje. Nutricionistica i dijetetičarka Lauren Minchen ističe da "omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ovim ribama, su esencijalne masne kiseline koje također imaju snažno protuupalno djelovanje. Smanjuju trigliceride i pomažu u smanjenju LDL kolesterola, a također su pokazale sposobnost smanjenja aktivnosti virusa hepatitisa C uz istovremeno poboljšanje funkcije jetre", prenosi Parade.

Borovnice, maline i jagode

Bobičasto voće također se nalazi na popisu nutricionistica. "Bobičasto voće je bogato antioksidativnim vitaminom C, vitaminima B (uključujući folat) i drugim antioksidativnim fitonutrijentima", kaže Minchen i dodaje: "Vitamin C aktivno smanjuje virusno opterećenje kod slučajeva hepatitisa C, dok također smanjuje oksidativni stres na jetri. Folat podržava prirodni proces detoksikacije jetre, dok niz fitonutrijenata u bobicama smanjuje upalu povezanu s bolestima jetre."

Orašasti plodovi

"Orašasti plodovi su izvrstan izvor zdravih masti i drugih važnih hranjivih tvari što se obično povezuje sa zdravljem srca, ali istraživanja pokazuju da ti sastojci mogu također doprinijeti zdravlju jetre", tvrdi Mathis. 

Smatra da treba često jesti ovu vrstu hrane. "Povećan unos orašastih plodova povezan je s poboljšanjem razine jetrenih enzima", dodaje ona. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.