BILO da se radi o stresnom poslu, nedostatku sna, obitelji ili nečem četvrtom, svima nam ponekad nedostaje energije.
Za početak trebate dobro proučiti što jedete. Naime, određene namirnice mogu vam pomoći da budete odmorniji, fokusiraniji i spremniji za sve izazove.
Ugljikohidrati su osobito važan izvor energije za naše tijelo. Njihov manjak može dovesti do osjećaja umora i nedostatka energije. Zdrave masnoće su također važne za optimalnu funkciju mozga tako da morate i njih unijeti u tijelo u dovoljnoj količini.
Nutricionistica Jacqueline Alwill podijelila je listu namirnica koje pojačavaju energiju, a trebale bi, smatra, biti češće zastupljene u prehrani svakog čovjeka.
1. Banane
2. Masna riba
"Sadrži omega-3 masne kiseline za koje je dokazano da smanjuju upale u tijelu koje su čest uzrok umora."
3. Slatki krumpir
"S obzirom na to da slatki krumpir ima visok udio vlakana i složenih ugljikohidrata, tijelo ga sporije razgrađuje osiguravajući neprekidnu opskrbu energijom."
4. Avokado
5. Kava
"Dobro je popiti kavu ako vam treba puno energije. Kofein djeluje na mozak tako da povećava proizvodnju epinefrina. Ovaj hormon stimulira tijelo i mozak da se osjećaju budno i usredotočeno."
6. Zeleni čaj
"Ima sve prednosti kao i kofein, ali i L-teanin koji omogućuje porast razine energije. Zeleni čaj također sadrži visoku koncentraciju moćnih antioksidanata koji mogu pomoći u sprječavanju stresa i upala."
7. Naranče
"Poznate su po visokom udjelu vitamina C, ali sadrže i antioksidativne spojeve koji mogu pružiti zaštitu od stresa koji uzrokuje umor."
8. Cjelovite žitarice
"Samo jedna šalica integralne riže pruža oko 88% preporučenog dnevnog unosa mangana, minerala koji pomaže vašim enzimima da razgrade ugljikohidrate i proteine kako bi stvorili energiju."
9. Humus
10. Orašasti plodovi i sjemenke
"Orašasti plodovi i sjemenke, uključujući bademe, orahe i indijske orahe, bogat su izvor esencijalnih masnih kiselina, vlakana i antioksidansa. Zajedno imaju sve esencijalne aminokiseline potrebne za izgradnju kompletnog proteina. Kombinacija ovih mikrohranjivih sastojaka dugo održava apetit i energiju stabilnima."