Nema šale sa štapićem za uši: Čovjek zamalo oglušio zbog zaostalog pamuka

Foto: Pixabay

NAIZGLED bezazleni postupak koji je dio svakodnevice, zamalo je od zdravog čovjeka napravio invalida.

Pamučni štapić za čišćenje uha koristi se u milijunima domova. Njegovi mekani krajevi idealni su za čišćenje ušne školjke od nečistoća, ali je odvajanje pamuka velika opasnost koja može stvoriti zdravstvene probleme, a u najgorem slučaju gubitak sluha.

To se zamalo dogodilo čovjeku iz Leicestera, a njegova priča upozorenje je svima koji koriste ovaj higijenski proizvod. Zbog nezgode koja mu se dogodila, završio je kod specijalista.

Doktor Neel Raithatha objavio je snimku intervencije koju je morao obaviti kako bi izvukao pamuk iz ušne školjke nesretnog pacijenta. Čovjek je prethodno osjetio jak svrab u uhu i pokušao ga je otkloniti štapićem. Brzo je shvatio da se dio pamuka nalazi toliko duboko u uhu da ga je nemoguće izvaditi.

"Pacijent je prethodno dobio upalu ušnog kanala, a štapić je upotrijebio kako bi smanjio neugodnost zbog iritacije", objašnjava dr. Raithatha.

Liječnik je tijekom pregleda vidio da se radi o jakoj upali pa nije mogao uključiti standardnu usisnu sondu za uklanjanje pamuka. Umjesto toga koristio je instrument za delikatne intervencije. Na kraju je upotrebio kliješta kako bi potpuno izvadio dio vrha štapića. Pacijent je bio u opasnosti da trajno izgubi sluh, ali se brzo javio liječniku. Potom je upućen na daljnje liječenje.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da nije sigurno čistiti prljavštinu iz uha pomoću predmeta.

"Čišćenje ušne školjke prstima i pamučnim štapićima može gurnuti nečistoće u unutrašnjost ušnog kanala i pogoršati stanje", kažu iz organizacije i savjetuju korištenje kapi maslinovog i bademovog ulja za uklanjanje naslaga, piše Unilad.

Stručnjaci objašnjavaju da će stvrdnuta nečistoća sama ispasti tijekom noći nakon dva do tri tjedna. Ako se to ne dogodi, savjetuju posjet liječniku opće prakse ili specijalista.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.