Neuroznanstvenik: Ova tri deserta odlična su za vaš mozak

Foto: Shutterstock

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, stope demencije će se u nadolazećim desetljećima gotovo utrostručiti. Iako ovo predstavlja zapanjujuće predviđanje, možemo minimizirati rizik od ovog stanja promjenama u prehrani. Štoviše, neuroznanstvenik je podijelio tri deserta koja su odlična za naš mozak.

Robert Love, neuroznanstvenik specijaliziran za pomoć ljudima u prevenciji Alzheimerove bolesti uz pomoć znanosti, na svom je TikToku otkrio poslastice za zdravlje mozga koje možemo dodati u svoju prehranu.

1. Tamna čokolada

Osim neuroznanstvenika, meta-analiza iz 2011. godine, koja je uključivala 10 kliničkih studija, otkriva da su osobe koje su redovito jele tamnu čokoladu imale značajno smanjenje razine ukupnog kolesterola i lipoproteina niske gustoće, odnosno lošeg kolesterola. Ipak, nije pronađen učinak na razine visokog kolesterola. Tamna čokolada može poboljšati 

Love je preporučio kupnju organske tamne čokolade kako bismo dobili više korisnih bioflavonoida, snažnih biljnih spojeva iz čokolade.

@robertwblove Three Desserts That Are Great For Your Brain. #brain #Alzheimers #Dementia #Dessert #Food #Organic #Blueberries #Chocolate #FairTrade #Neurogenesis #BlackRice #robertlove #robertwblove ♬ original sound - Robert Love

2. Borovnice

Borovnice ne samo da se odlično slažu s čokoladom, već su i odlične za naš mozak. "One su bogate polifenolima koji su dobri za vaše crijevne bakterije. Ono što je dobro za vaša crijeva, dobro je i za vaš mozak. Borovnice također imaju nizak udio šećera, pa vam neće skočiti šećer u krvi", rekao je u videu.

Neuroznanstvenik je preporučio odabir organskih borovnica jer nisu prskane pesticidima. "Pesticidi mogu biti neurotoksični i štetni za vaš mozak i ostatak tijela", upozorio je.

3. Puding od crne riže

Posljednja poslastica koju je preporučio, popularni je azijski desert, puding od crne riže. Love ističe: "Crna riža stvarno je jako zdrava i ukusna. Bogata je polifenolima, slično kao kava i borovnice. Također, ne diže vam šećer u krvi kao obična riža." Preporučuje zaslađivanje s malo javorovog sirupa i kuhanje u kokosovom mlijeku.

"Čak možete dodati i malo borovnica ili oraha kako bi desert bio još zdraviji za vaš mozak", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.