Nutricionisti: Ako želite brži metabolizam, izbjegavajte pet vrsta hrane

Foto: Pexels

Kad dobijemo želju za grickanjem, ostava je vjerojatno jedno od prvih mjesta na kojima ćemo potražiti razne opcije hrane. Bilo da tražimo jednostavnu užinu, žitarice za brz doručak ili večeru, često ćemo posegnuti za praktičnim namirnicama. Nažalost, mnoge od tih vrsta hrane koje imamo u zalihama nisu najbolji izbor za naše zdravlje.

Visoko prerađena hrana, koju čuvamo na policama, može doprinijeti problemima poput upala, debljanja i metaboličkih poremećaja. Stoga je važno znati koje se hrane treba kloniti. Dijetetičarke i nutricionistice Destini Moody, Valeria Dolbel, Mary Sabat i Lisa Andrews upozorile su na nekoliko opcija.

1. Žitarice

Žitarice za doručak često su glavni dio jutarnje rutine mnogih. Ova praktična i često ukusna opcija čini se kao brz i ukusan način za započinjanje dana. Međutim, važno je razmotriti povezanost između žitarica za doručak i debljanja te drugih zdravstvenih problema poput usporenog metabolizma i inzulinske rezistencije.

"Žitarice su često vrlo bogate šećerom i siromašne vlaknima, što znači da brzo prolaze kroz vaš probavni sustav. Suprotno tome, vlakna vas drže sitima, pomažući u kontroliranju unosa hrane i sprječavanju debljanja", napominje Moody za SheFinds.

2. Keksi

Bogati rafiniranim šećerima, nezdravim mastima i umjetnim aditivima, redovita konzumacija keksa može doprinijeti inzulinskoj rezistenciji, usporenom metabolizmu i neželjenom debljanju. Prema Dolbel, poslastice poput pita, keksa i kolača "pripadaju kategoriji hrane koja najviše doprinosi kalorijama zbog dodanih šećera, a pruža malo ili nimalo nutritivne vrijednosti."

3. Slatkiši

Unatoč širokom spektru okusa i varijacija, slatkiši uzrokuju nagli porast razine šećera u krvi, što dovodi do povećane proizvodnje inzulina kako bi se regulirale razine glukoze. "Većina slatkiša sadrži visoke količine dodanih šećera, što može dovesti do neravnoteže u crijevnoj mikrobiomi", kaže Sabat.

4. Krafne

Svi volimo uživati u ukusnim krafnama. Međutim, krafne su često pržene u nezdravim uljima, što može stvoriti zdravstvene probleme poput upale i usporenog metabolizma. "Krafne imaju visok sadržaj rafiniranih šećera, nezdravih masti i prerađenih sastojaka", objašnjava Richards.

5. Muffini

Slično krafnama, mnogi kupljeni muffini prepuni su rafiniranih šećera, prerađenih brašna i nezdravih masti. "Mislite da su to muffini, ali moj mozak kaže da su to kolači. Bez obzira jesu li iz pekare ili iz kutije, tradicionalni muffini su bogati kalorijama i mastima, što može dovesti do nakupljanja masnoće u području trbuha", zaključuje Andrews.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.