Nutricionisti kažu da biste tijekom zime trebali jesti ovih osam namirnica

Foto: 123RF

PROSINAC je mjesec pun veselja, ali donosi niske temperature, a samim time i veće šanse da pokupite virozu.

Postoje neke namirnice koje vam mogu biti saveznik u prevenciji bolesti i pomoći u borbi protiv negativnog učinka koje hladniji period godine može imati na vaše tijelo.

Nutricionisti su otkrili kojih biste osam namirnica trebali konzumirati u ovo vrijeme.

1. Crvena paprika

Vitamin C smanjuje umor, a jača imunitet koji je važan tijekom hladnijih mjeseci.

“Citrusi se najčešće preporučuju za borbu protiv bolesti, ali crvena paprika sadrži tri puta više vitamina C od naranče i samim time je njen učinak bolji”, kaže nutricionistica Geeta Sidhu-Robb i dodaje da je važan i beta-karoten koji se nalazi u crvenoj paprici, a koji organizmu osigurava potrebne antioksidanse i ima protuupalna svojstva.

2. Dimljeni losos

Koža također reagira na niske temperature, a u zaštiti može pomoći konzumiranje dimljenog lososa.

“Jednako kao što su omega-3 i omega-6 masne kiseline važne za zdravlje srca, mozga i očiju, tako pomažu i u zaštiti kože jer se pohranjuju u epidermisu i sprječavaju gubitak vlage do kojeg može doći tijekom zimskih mjeseci”, pojasnila je nutricionistica dr. Marilyn Glenville.

3. Gljive

Gljive, kaže Sidhu-Robb, imaju antivirusna i antibakterijska svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcija.

“Gljive obiluju vitaminom D koji jača imunitet, a sadrže i selen, vitamin B3, kalij, bakar i fosfor te bjelančevine, vitamin C i željezo”, dodaje. 

4. Sir

Kao i vitamin C, tijekom zimskih mjeseci je za mentalno zdravlje važan i vitamin D.

“Vitamin D igra ključnu ulogu i sprječavanju bolesti i održavanju zdravlja, a njegov nedostatak može dovesti do osjećaja pospanosti, letargije i demotiviranosti”, pojašnjava Sidhu-Robb.

5. Masna riba

Pluća su jedan od najranjivijih dijelova tijela tijekom zime jer su podložna prehladama i respiratornim infekcijama. 

“Zato treba jesti masnu ribu. Naime, omega-3 masne kiseline štite pluća. Nastojte konzumirati sardine, srdele, haringe, losos i skušu barem tri puta tjedno”, savjetuje dr. Glenville.

6. Borovnice

“Borovnice sadrže najviše antioksidansa u odnosu na bilo koje drugo voće. Oni pomažu u borbi protiv slobodnih radikala”, kaže Sidhu-Robb.

7. Cimet

Cimet je jedan od začina koji se često nalaze u božićnim kolačima i keksima, a tijelo opskrbljuje antioksidansima i popravlja metabolizam te pomaže probavu.

8. Banane

“Tijekom dugih, mračnih, hladnih zimskih mjeseci, raspoloženje može opadati i zato je važno poraditi na proizvodnji serotonina koji je zaslužan da se dobro osjećamo”, smatra dr. Glenville i pojašnjava da tijelo proizvodi serotonin iz triptofana koji se može pronaći u bananama, mliječnim proizvodima, ribi, bademima i kikirikiju.

Ako navedene namirnice pomiješate s nerafiniranim ugljikohidratima poput integralne riže, kruhom od integralnog brašna ili zobi, potičete tijelo na oslobađanje inzulina, a to pomaže transport triptofana u mozak gdje se proizvodi serotonin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.