NAJNOVIJE istraživanje pokazalo je da bademi imaju manje kalorija nego što se dosad mislilo jer neke od njih naše tijelo uopće ne apsorbira. Kako prenosi Mayo Clinic, pokazalo se da u slučaju ovih orašastih plodova postoji velika razlika između unesenih kalorija i onih koje tijelo zapravo apsorbira.
Iako se orašasti plodovi već sami po sebi smatraju jednom od najzdravijih namirnica, pogotovo kod ljudi koji pokušavaju smršavjeti, ovo istraživanje objavljeno u Mayo Clinic Proceedingsu otkrilo je još jednu zanimljivu posebnost badema.
Skupina znanstvenika na Sveučilištu u Torontu otkrila je da se oko 20 posto kalorija, koje uglavnom potječu iz masnoća koje se nalaze u bademima, ne apsorbira u tijelu. Kako bi to potvrdili, odabrali su 22 osobe s visokim razinama kolesterola i koje su zbog toga morale biti na dijeti. Svi su sudionici istraživanja bili na takozvanoj dijeti NCEP Step-2, režimu prehrane koji uključuje niski udio zasićenih masnoća.
Godišnje to znači i do tri kilograma manje
Jedna skupina ljudi uzimala je punu dozu badema, preciznije 75 grama dnevno ili tri četvrtine šalice, druga pola doze badema plus pola doze muffina, a treća punu dozu muffina. Nutritivni sastav muffina odgovarao je bademima u količini proteina, vlakana i masti kako bi se moglo otkriti metabolizira li tijelo sve kalorije iz badema. Rezultati su iznenadili čak i stručnjake. Naime, oni su došli do zaključka da bi osoba koja jede istu količinu badema u dnevnoj prehrani od 2000 do 3000 kalorija apsorbirala i do 60 kalorija manje nego što to predviđaju dosad poznati podaci.
To bi moglo rezultirati gubitkom težine do tri kilograma godišnje, pod pretpostavkom da nema kompenzacije u obliku povećanog unosa ili smanjene potrošnje energije, stoji u spomenutoj studiji.
Jedna manja šaka badema sadrži 161 kaloriju, 6 grama proteina, 14 grama masnoća i šest grama ugljikohidrata te čak 37 posto preporučene dnevne doze vitamina E. Bademi također pridonose zdravlju crijevne mikroflore, a konzumacijom možete smanjiti loš kolesterol i oksidirani LDL kolesterol koji stvara opasni plak na krvnim žilama te tako sačuvati zdravlje srca.