Nutricionistica: Najbolje namirnice koje češće trebaju jesti oni koji pate od anemije

Foto: Marko Zildović/Shutterstock

ANEMIJA je stanje koje nastaje smanjenjem broja crvenih krvnih zrnaca, koje može biti uzrokovano gubitkom krvi, oslabljenom proizvodnjom krvnih stanica, njihovom pojačanom razgradnjom ili kombinacijom svega navedenog. Kod ljudi anemiju najčešće uzrokuje nedostatak željeza, važnog minerala koji pomaže tijelu proizvesti dovoljno tvari u krvnim zrncima za prijenos kisika. 

Osim lijekovima, na anemiju se može utjecati i prehranom. Iako prilagodba prehrane neće izliječiti anemiju, konzumiranje određenih namirnica može pomoći poboljšati krvnu sliku. Kako bismo doznali više o tome koje se vrste namirnica trebaju pronaći na jelovniku anemičnih osoba, porazgovarali smo s nutricionisticom Marijom Glušac koja nam je više otkrila o temi. 

"Osobe koje imaju problema s anemijom trebaju unijeti promjene u prehranu jer to može pridonijeti poboljšanju krvne slike", ističe nutricionistica za Index i dodaje: "Ipak, ako je anemija ozbiljnija, s posebno niskim vrijednostima željeza, hemoglobina i feritina, tada prehrana neće biti dovoljna, već je potrebno u dogovoru s liječnikom prilagoditi terapiju." 

Anemične osobe češće bi trebale konzumirati ove vrste hrane i pića

Kada je u pitanju prilagodba prehrane, nutricionistica je izdvojila neke od najboljih opcija koje pojedinci koji pate od anemije ne bi trebali izbjegavati. Potpuno suprotno, ove namirnice bi češće trebali jesti zbog njihovih zdravstvenih dobrobiti. Na njezinom popisu nalaze se: meso, riba, zeleno lisnato povrće, mahunarke, voće i povrće, jaja, cikla, čaj od koprive i organski kakao. 

Kao prvu vrstu namirnica Glušac je izdvojila meso, posebno "crveno meso poput junetine, teletine, piletine, puretine te pileće jetre, ali i ribu poput skuše, lososa i tune". Nutricionistica nam objašnjava da ove vrste mesa i ribe "sadrže hem željezo, koje je prisutno u namirnicama životinjskog podrijetla i bolje se apsorbira u odnosu na ne-hem željezo iz biljnih izvora". 

Na njezinom popisu nalazi se i zeleno lisnato povrće poput blitve, kelja i špinata. "Iako sadrže ne-hem željezo koje se teže apsorbira, ovo povrće je bogato folnom kiselinom, ključnom za proizvodnju crvenih krvnih stanica", pojašnjava nutricionistica. 

Također, nemojte zaboraviti na mahunarke, poput graha, leće i slanutka, koje su vrlo zdrave. "Mahunarke su dobar izvor biljnih proteina i željeza, što je posebno korisno za vegetarijance koji boluju od anemije", ističe nutricionistica koja je u svojoj preporuci izdvojila i voće i povrće. 

Od voća i povrća kao odličan izvor Glušac je izdvojila "agrume, bobičasto voće i papriku", a sve iz jednog razloga - sve ove namirnice sadrže značajnu razinu vitamina C. 

"Vitamin C iz voća i povrća poboljšava apsorpciju željeza. Dodavanje vitamina C uz obroke može značajno povećati količinu željeza koje tijelo apsorbira", ističe ona te izdvaja još jedan odličan izvor vitamina koji bi se trebao pronaći na jelovniku anemičnih osoba. 

U pitanju su jaja, koja su, prema nutricionistici, "izvor željeza i vitamina B12, koji su oboje ključni za proizvodnju hemoglobina i crvenih krvnih stanica". Posljednja namirnica na njezinom popisu je mnogima omiljeno crveno povrće - cikla. Glušac objašnjava da je cikla "bogata željezom, folnom kiselinom i antioksidansima". 

Međutim, ova stručnjakinja je izdvojila i dvije vrste pića koje bi anemične osobe trebale konzumirati, a to su čaj od koprive i organski kakao. 

"Kopriva je prirodni izvor ne-hem željeza, vitamina C te vitamina B kompleksa. Čaj od koprive može poboljšati apsorpciju željeza iz hrane te se preporučuje kao dodatna podrška osobama s anemijom. Preporučuje se do 2 šalice dnevno. Također, organski kakao je bogat željezom, magnezijem, antioksidansima i flavonoidima. Sadrži ne-hem željezo koje može pomoći u apsorpciji", pojašnjava nutricionistica za portal.

Vitamini i dodaci prehrani se mogu konzumirati, ali nemojte zaboraviti konzultirati liječnika

Iako neki ljudi suplemente i dodatke prehrani često konzumiraju bez savjetovanja s liječnikom, nutricionistica smatra da to nije dobro činiti. "Ovisno o stupnju anemije, liječnik će preporučiti odgovarajuću suplementaciju. Ona ponekad neće biti potrebna jer će se promjenom prehrane već primijetiti prva poboljšanja", ističe ona. 

Međutim, za one koji žele uzimati određene suplemente, nutricionistica preporučuje željezo, vitamin C te vitamin B12. 

"Kao dodatak prehrani, željezo može pomoći osobama koje ga ne unose dovoljno kroz prehranu ili imaju poteškoće s apsorpcijom. Važno je uzimati ga uz vitamin C, koji pomaže u apsorpciji željeza. Kada je u pitanju vitamin B12, on je posebno važan za osobe na veganskoj prehrani. Ključan je za zdravlje živčanog sustava i proizvodnju crvenih krvnih stanica", objašnjava Glušac.

Kod konzumiranja određenih namirnica i vrsta pića treba biti na oprezu

Nekih navika teško se odreći, a tako je i s konzumiranjem određenih namirnica i pića koja možda nužno nisu najbolja za nas. Kada su u pitanju anemične osobe, nutricionistica Glušac savjetuje da se konzumacija pojedinih pića i namirnica umanji, a u najboljem slučaju potpuno izbaci iz života. 

Mnogima omiljeni topli napici, čaj i kava, nalaze se na popisu namirnica koje nutricionistica smatra da treba manje konzumirati. Većina čajeva i kava, osim čaja od koprive koji je preporučila, sadrže spojeve "koji mogu smanjiti apsorpciju željeza ako se konzumiraju tijekom ili neposredno nakon obroka bogatog željezom". 

Nadalje, trebali biste biti oprezni i s konzumacijom mliječnih proizvoda zbog prisutnosti kalcija. Glušac objašnjava da "kalcij iz mliječnih proizvoda može ometati apsorpciju željeza, pa se preporučuje mliječne proizvode konzumirati dva sata prije ili poslije obroka bogatog željezom". 

Nutricionistica zaključuje da "kombinacija pravilne prehrane, korisnih dodataka i izbjegavanja određenih namirnica može značajno pomoći osobama u održavanju optimalne razine energije i zdravlja krvi". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.