Nutricionistica otkriva četiri namirnice koje doprinose gubitku kilograma

Foto: Pexels

Mnogi još uvijek vjeruju da konzumiranje visokomasnih namirnica ometa napredak na putu mršavljenja. No, prema stručnjacima, to nije istina. Iako postoje mnoge masne namirnice koje mogu negativno utjecati na zdravlje, zdrave masti ključna su komponenta mršavljenja.

Nutricionistica Krutika Nanavati objašnjava da određene masti mogu pomoći u gubitku kilograma.

"Neke visokomasne namirnice zapravo podržavaju mršavljenje pružajući esencijalne nutrijente i doprinoseći osjećaju sitosti", istaknula je za SheFinds. Stoga potpuno izbjegavanje masti nije dobra ideja. Umjesto toga, važno je usredotočiti se na odabir pravih vrsta masti.

Nanavati je izdvojila četiri namirnice koje pomažu tijelu učinkovitije sagorijevati masti.

1. Avokado

Iako je avokado poznat po visokom udjelu masti, riječ je o zdravim mononezasićenim mastima koje ga čine idealnim za mršavljenje.

"Avokado je bogat mononezasićenim mastima, za koje je dokazano da pomažu u smanjenju masnoće na trbuhu i poboljšavaju zdravlje srca", tvrdi nutricionistica. Osim toga, njihov visoki sadržaj vlakana doprinosi osjećaju sitosti, što sprječava prejedanje.

2. Orašasti plodovi i sjemenke

Nema sumnje da su orašasti plodovi i sjemenke među najboljim supernamirnicama. Opcije poput badema, oraha, chia sjemenki i sjemenki lana bogate su zdravim mastima, vlaknima i proteinima, što sve doprinosi regulaciji apetita.

"Orašasti plodovi i sjemenke sadrže mononezasićene i polinezasićene masti koje mogu pomoći u regulaciji apetita i poboljšanju metabolizma", objašnjava Nanavati. Opcije bogate omega-3 masnim kiselinama, poput chia sjemenki i sjemenki lana, također potiču metaboličko zdravlje i smanjuju upale. Ipak, kontrola porcija je važna zbog visokog kaloričnog sadržaja.

3. Maslinovo ulje

Postoji mnogo vrsta ulja koje mogu ometati naše ciljeve mršavljenja, ali ekstra djevičansko maslinovo ulje uvijek je odličan izbor. To je ulje temelj mediteranske prehrane i može podržati mršavljenje. "Maslinovo ulje može pomoći u smanjenju masnoća na trbuhu i poboljšanju razine kolesterola, što je ključno za održavanje zdrave tjelesne težine", kaže Nanavati.

4. Masna riba

Masna riba poput lososa, skuše i sardina nije samo ukusna. Poput maslinovog ulja, bogata je omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u regulaciji hormona koji kontroliraju apetit i metabolizam. Nanavati ističe: "Omega-3 masne kiseline mogu podržati gubitak masti i poboljšati sposobnost tijela da održava zdravu tjelesnu težinu."

Visok sadržaj proteina u ovim ribama također nas drži sitima i pomaže u očuvanju mišićne mase tijekom mršavljenja. Uključivanje masne ribe u obroke dva puta tjedno može poboljšati naše fitness ciljeve i opće zdravlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.