Nutricionistica upozorava na "zdravu" hranu koja može spriječiti mršavljenje

Foto: Unsplash

Ako pokušavamo smršavjeti, prehrana je vrlo važna. Često hranu dijelimo na "zdravu" ili "nezdravu", iako se stručnjaci slažu da hrana ne može biti dobra ili loša. U svemu je važna umjerenost. Ipak, nutricionistica Guna Bilande upozorila je na hranu koju se reklamira kao zdravu, a zapravo može spriječiti ili usporiti mršavljenje.

"Uobičajeno je pogrešno mišljenje da je sva zdrava hrana pogodna za mršavljenje. Iako takva hrana nudi značajne nutritivne prednosti, njen visokokalorični sadržaj ponekad može djelovati protiv vaših ciljeva mršavljenja", rekla je Bilande za Bristol Live.

Istaknula je da bi određene namirnice mogle spriječiti gubitak težine, objašnjavajući da iako same po sebi nisu nezdrave, možda nisu najbolji izbor za one koji žele smršaviti. Unatoč tome što su prepune esencijalnih nutrijenata, njihova konzumacija u velikim količinama može dovesti do neželjenog debljanja ili zaustaviti napredak u mršavljenju.

"Zdrava prehrana je ravnoteža i umjerenost. Te namirnice mogu i trebaju biti uključene u uravnoteženu prehranu, ali vodite računa o njihovom kalorijskom sadržaju i prema tome prilagodite svoje porcije", savjetuje nutricionistica. Evo što je izdvojila.

1. Granola

Granola se često reklamira kao zdrava hrana, prepuna cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki. Međutim, mnoge granole kupljene u trgovini prepune su dodanih šećera i masti što rezultira visokokaloričnim proizvodom.

"Granola može biti skrivena kalorijska bomba. Uvijek provjerite naljepnice za sadržaj šećera i veličinu porcija. Razmislite o tome da sami napravite granolu kod kuće kako biste kontrolirali sastojke", preporučuje Bilande.

2. Smoothieji

Smoothieji mogu biti sjajan način da konzumiramo voće, povrće i druge hranjive tvari. No, mogu biti kalorični, osobito ako se rade s voćem s visokim udjelom šećera, punomasnim mliječnim proizvodima i dodanim zaslađivačima.

"Smoothieji lako mogu postati zamke za unos kalorija. Koristite voće s niskim sadržajem šećera, izbjegavajte dodavanje zaslađivača i budite oprezni s količinom visokokaloričnih sastojaka poput maslaca od orašastih plodova", zaključila je nutricionistica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.