Zdravlje crijeva i metabolizam usko su povezani te igraju ključnu ulogu u općem blagostanju. Zdrava crijeva važna su za pravilnu probavu, apsorpciju hranjivih tvari i imunološku funkciju. S druge strane, učinkovit metabolizam pomaže u regulaciji razine energije i održavanju tjelesne težine. Jedan od najboljih načina da podržimo oba aspekta jest dodavanje hrane bogate vlaknima u svoju prehranu. Vlakna potiču probavu, podržavaju redovite stolice i hrane korisne crijevne bakterije.
Liječnik dr. Michael O. McKinney i nutricionistica Alanna Kate Derrick otkrili su koje dvije namirnice doprinose zdravom metabolizmu i probavi.
1. Bobičasto voće
Zdravstvene koristi bobičastog voća mnogobrojne su, uglavnom zahvaljujući njihovu visokom sadržaju vlakana. Osim što su ukusne, imaju nevjerojatan nutritivni profil.
"Bobičasto voće čini ukusne deserte bogate vlaknima ili dodatak za zobene pahuljice, parfe i slično. Maline sadrže impresivnih osam grama vlakana na 125 grama. Antioksidansi u bobičastom voću također pomažu u smanjenju upala koje mogu uzrokovati nadutost", kaže Derrick za SheFinds.
Možemo ih jesti same ili kao dodatak jelima. Visok sadržaj vlakana u bobičastom voću podržava regulaciju šećera u krvi, smanjujući skokove inzulina koji mogu usporiti metabolizam. Nadalje, antioksidansi mogu podržavati zdravlje crijeva smanjujući upale i rizik od problema povezanih s crijevima.
2. Chia sjemenke
Izuzetno zdrave chia sjemenke bogate su i topivim i netopivim vlaknima, što ih čini moćnom hranom za probavno zdravlje. "Chia sjemenke nabubre jer zadržavaju vodu i oblikuju gel koji pomaže kod lakšeg prolaska stolice", ističe dr. McKinney.
Dodatno, chia sjemenke sadrže omega-3 masne kiseline koje imaju protuupalna svojstva. Lako ih možemo dodati u obroke miješanjem u smoothieje ili pripremom pudinga s chia sjemenkama.
Osim toga, omega-3 masne kiseline u chia sjemenkama podržavaju metaboličke procese i mogu poboljšati oksidaciju masti. Vlakna također potiču rast korisnih crijevnih bakterija, podržavajući zdravi crijevni mikrobiom.