Foto: WeHeartIt
Iako znamo da se nadimamo od hrane, čak i od zdrave hrane, ako se želite osjećati ugodno u svojoj koži i predstaviti se u najboljem svjetlu, tada vam nadutost stvarno može pomrsiti račune.
Često si možda nećete moći pomoći, ali je dobro znati od kojih se namirnica najviše napuhujete. Pogotovo ako vam je većina njih omiljena, a niste ni znali kako su baš one najčešći krivac kad vam trbuščić naraste, bez da ste ga napunili jelom.
Pogotovo ako ste žena, ali onda ipak trebate znati da ženska nadutost najčešće nastupa uslijed disbalansa hormona, dok kod muškaraca uglavnom ovisi o tome što su pojeli.
Pa da vidimo koja to fina hrana uzrokuje najviše problema:
Grickalice - pune su soli, a kad pojedemo više natrija nego što nam treba, tijelo se protiv njega bori zadržavanjem vode. Otud i osjećaj nadutosti.
Pizze, hamburgeri - osim veće količine natrija, ovakve grehote imaju i previše šećera te ugljikohidrata pa se tijelo još više bori zadržati dovoljno vode.
Slatkiši, a pogotovo bomboni i žvakaće gume, uz obilje šećera sadrže i šećerne alkohole, poznate kao sorbitol i glucitol. Njih organizam nije u stanju provariti te se oni talože u crijevima i privlače brojne bakterije. Otud velika nadutost, pogotovo kod ljudi kojima šećeri i inače smetaju.
Slična je stvar i kod ljudi s intolerancijom na laktozu iz mlijeka i mliječnih proizvoda koji su također čest okidač nadutosti.
Alkoholna i gazirana pića još su i gora jer osim što su krcati šećerima, isušuju organizam pa se on automatski bori zadržati svaku kap vode u tijelu.
Što se pak voća tiče, ljudi obično pate od problema uzrokovanih kiselinama pa citrusi nisu najsretnije rješenje, a kod povrća, zna se - postoje neke vrste koje jednostavno napuhuju više od drugih.
To su grašak, karfiol, brokula, odnosno sve one vrste koje sadrže šećere oligosaharide koje neki ljudi teško probavljaju.
No kako nije svaka nadutost znak za uzbunu, ona obično ne traje duže od 2-3 sata, a ako potraje dulje od tri dana, obratite se stručnjaku koji će otkriti uzrok problema.