Onkolog otkrio omiljene namirnice za prevenciju raka

Foto: Pexels

Održavanje zdrave prehrane nije važno samo za gubitak kilograma. Nutricionizam ima ključnu ulogu u našem općem zdravlju, uključujući sposobnost tijela da se bori protiv bolesti poput raka i spriječi njihovo pojavljivanje.

Iako je važno napomenuti da niti jedna namirnica ne može činiti čuda niti jamčiti potpunu zaštitu, prehrana bogata antioksidansima, vlaknima i zdravim mastima dokazano smanjuje rizik od raka. Onkolog dr. Tim Tiutan nedavno je podijelio TikTok video, u kojem govori o svojim omiljenim međuobrocima za prevenciju raka i opće zdravlje.

Istaknuo je nekoliko međuobroka koje svakodnevno konzumira kako bi smanjio rizik od raka. Evo što se našlo na popisu.

1. Orašasti plodovi poput badema i oraha

Kada su u pitanju zdravi međuobroci, orašasti plodovi jedan su od najboljih izbora iz mnogo razloga. Dr. Tiutan osobito preporučuje orašaste plodove poput badema i oraha. Ti plodovi pružaju brojne koristi, uključujući visoki sadržaj zdravih masti, proteina i antioksidansa.

"Jedem razne vrste orašastih plodova, poput badema ili oraha, jer istraživanja pokazuju da mogu smanjiti rizik od raka, osigurati proteine i zdrave masti", objašnjava. Osim toga, istraživanja pokazuju da orašasti plodovi sadrže polifenole i druge protuupalne spojeve koji mogu zaštititi tijelo od razvoja raka.

2. Borovnice

Ako više volimo voće, također imamo razloga za veselje: bobičasto voće, poput borovnica, pravi je nutritivni dragulj kada je riječ o prevenciji bolesti. Ovi mali, ali moćni plodovi, pomažu zaštititi tijelo od slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice i doprinijeti razvoju raka.

"Sadrže puno antioksidansa, smanjuju rizik od raka i pomažu regulirati razinu šećera u krvi", kaže dr. Tiutan. Borovnice su pokazale sposobnost smanjenja oksidativnog stresa, upala i inzulinske rezistencije, što ih čini izvrsnim izborom za prevenciju raka.

3. Jogurt

Za snažan izvor proteina i probiotika, jogurt je nepogrešiv izbor. Zato je ova namirnica redoviti dio prehrane dr. Tiutana. "Jogurt i dijetalna vlakna mogu čak smanjiti rizik od raka pluća", ističe. Osim toga, probiotici u jogurtu korisni su za zdravlje probavnog sustava, a posljedično i za imunološki sustav. Jogurt također pruža proteine, kalcij, vlakna i druge esencijalne nutrijente koji podržavaju opće zdravlje i prevenciju bolesti.

Naravno, prevencija raka uključuje mnogo više od dodavanja nekoliko namirnica u prehranu. Ipak, male promjene mogu dugoročno donijeti velike koristi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.