AKO niste ljubitelj kelja, vijest koja bi vas mogla obradovati jest da Environmental Working Group (EWG) u svom novom izvješću navodi da njegovo lišće sadrži najviše pesticida u odnosu na sve drugo povrće koje možete pronaći na policama trgovina.
EWG od 2004. godine sastavlja popis “najprljavije hrane” i tako otkriva koje je voće i povrće kontaminirano pesticidima.
Najveći šok izazvao je upravo kelj koji je u posljednje vrijeme iznimno hvaljena namirnica za zdravlje ljudskog organizma. Iza njega se nalaze jagode i špinat.
EWG je utvrdio da se na kelju nalaze najmanje dvije ili više vrsta kemikalija u 92 posto uzoraka uzetih u američkim supermarketima. Neki su čak sadržavali ostatke 18 vrsta pesticida.
“Iznenadio nas je ovaj rezultat. Voće i povrće je važan dio ljudske prehrane, a kada se radi o kelju, bolje je birati onaj iz organskog uzgoja”, kaže u priopćenju toksikolog EWG-a dr. Alexis Temkin.
Iako ova vijest može izazvati zabrinutost, ne morate kelj izbaciti iz svoje prehrane. Preporuka EWG-a je da kupujete povrće iz organskog uzgoja, a znanstvenica EWG-a Carla Burns dodaje da su “zdravstvene prednosti prehrane bogate voćem i povrćem veće od rizika od izloženosti pesticidima”.