Osam vrsta povrća bogatog proteinima koje trebate jesti ako želite smršavjeti

Foto: Pexels

KADA je u pitanju uspješno mršavljenje, najčešće je najbolje odabrati prirodne i zdrave opcije, poput voća i povrća, koje neće samo pomoći s mršavljenjem, već će pozitivno utjecati i na cjelokupno zdravlje. Ako u prehranu želite uključiti više zdravih namirnica bogatih proteinima, u jelovnik dodajte ove vrste povrća. 

Grašak: Jedna šalica kuhanog zelenog graška nudi 8.5 grama proteina. Grašak je popularna namirnica koja ima malo kalorija i puno vlakana, što potiče dulji osjećaj sitosti i može pomoći u kontroli gladi, a time i na sveukupnu kilažu.

Špinat: Ovo zeleno lisnato povrće ne samo da je bogato željezom i vitaminima, već sadrži i oko tri grama proteina na sto grama špinata. Špinat je vrlo zdravo povrće koje ima nevjerojatno malo kalorija i visok sadržaj vode, što ga čini izvrsnim za mršavljenje.

Brokula: Mnogima omiljeno povrće, brokula sadrži oko 2.8 grama proteina na 100 grama brokule. Ovo povrće bogato hranjivim tvarima bogato je vlaknima i antioksidansima, što može pomoći da se osjećate siti i smanjiti upalu, piše Health Shots.

Cvjetača: Slično kao i brokula, mnogi pojedinci uživaju u jedenju cvjetače na različite načine. Cvjetača je niskokalorično povrće koje sadrži 1.9 grama proteina na 100 grama. Konzumiranje cvjetače može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija, a njezin sadržaj vlakana podržava zdravlje crijeva i sitost.

Prokulice: Ovo povrće sadrži oko 3.4 grama proteina na 100 grama i bogate su vlaknima. Pečene ili pirjane, ove male kupusnjače čine ukusan prilog koji može poboljšati probavu i potaknuti sitost.

Gljive: Gljive imaju malo kalorija, ali puno proteina, osiguravajući oko 3 grama na 100 grama. Također sadrže vlakna, antioksidanse i kalij koji mogu pomoći u mršavljenju i snižavanju krvnog tlaka.

Kukuruz šećerac: Kukuruz šećerac sadrži 3.3 grama proteina na 100 grama, a također je dobar izvor vlakana. Osim mršavljenja, kukuruz šećerac može pomoći i kod probave, poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, piše Health Shots.

Kelj: Na popisu povrća koje trebate isporbati nalazi se i kelj, koji sadrži oko dva grama proteina na kuhanih 100 grama, a također je pun vitamina i minerala. Koristite ga u salatama, smoothiejima ili pečenog kao hrskavi čips od kelja za zdrav međuobrok.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.