KETO dijeta proslavila se kao režim prehrane uz koji se uspješno tope kilogrami. Bazira se na smanjenom unosu ugljikohidrata i visokom unosu masti, što mnogima zadaje glavobolje pri osmišljavanju jelovnika dok slijede ovaj režim.
Cilj keto dijete je potaknuti ketozu. To je stanje u kojem je tijelo prisiljeno sagorijevati pohranjenu masnoću, a ne ugljikohidrate, koji su inače primarni oblik goriva.
Zbog toga keto dijeta zahtijeva ekstremno ograničenje unosa ugljikohidrata. Točnije, oni smiju sačinjavati samo oko 5 do 10 posto dnevnog kalorijskog unosa. Za neke to znači da će u danu pojesti od 20 do 50 grama ugljikohidrata, a samo jedna banana srednje veličine sadrži 27 grama ugljikohidrata.
"U keto dijetu uključena je hrana bogata proteinima kao što su riba, govedina, perad, jaja i mliječni proizvodi s visokim udjelom masti poput maslaca, sira, svježeg sira i kiselog vrhnja. Može se jesti i povrće bez škroba, primjerice brokula, zelena salata, cvjetača, paprika i tikvice", kaže dijetetičarka Mary Wirtz za Men’s Health.
Naravno, dobrodošlo je i voće s niskim udjelom ugljikohidrata. To su avokado, jagode, limun, rajčica, lubenica, maline, jabuke i kupine.
Cijeli popis namirnica koje su dozvoljene i zabranjene na keto dijeti pronađite ovdje.