Ova spora aktivnost snižava krvni tlak više od aerobne aktivnosti, pokazuje studija

Foto: EPA

Gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni tlak ili hipertenziju. Zbog toga predstavlja globalnu epidemiju i vodeći je čimbenik rizika za smrtnost na globalnoj razini. S obzirom na užurban životni stil, zdrava prehrana i redovita tjelovježba, kao najbolja prevencija visokog krvnog tlaka, često padaju u drugi plan. Ali novo istraživanje ukazuje da i ne tako intenzivna aktivnost ima prednosti, što bi trebalo dati nadu mnogim ljudima koji žele sniziti krvni tlak.

Studija objavljena u časopisu JAMA Network Open detaljno opisuje što su istraživači u Kini otkrili. Tim je podijelio skupinu od 342 odrasle osobe s prehipertenzijom u jednu od dvije skupine - polovica je sudjelovala u nadziranim aerobnim vježbama, kao što su trčanje, penjanje uz stepenice, brzo hodanje i vožnja bicikla, dok su ostali vježbali tai chi. Obje grupe sudjelovale su u svojim treninzima u trajanju od četiri sata svaki tjedan.

Nakon godinu dana, ljudi u skupini tai chija vidjeli su značajnije padove krvnog tlaka od onih koji su se držali aerobnih vježbi. Povrh toga, gotovo 22 posto sudionika tai chi skupine manje-više je eliminiralo svoju prehipertenziju i vratilo svoj krvni tlak u normalan raspon, dok je u aerobnoj skupini to uspjelo samo njih 16 posto.

Bez obzira na odabranu vježbu, ključni zaključak trebao bi biti da se nastavite kretati, bez obzira na to koliko brzi ili spori bili vaši pokreti.

Što je tai chi?

Tai chi, punim nazivom Tai Chi Chuan, drevna je kineska borilačka vještina koja se prakticira kako zbog njenih obrambenih tehnika, tako i zbog zdravstvenih beneficija. Karakterizira je niz sporih, fluidnih pokreta koji se izvode metodično i fokusirano, s dubokom pažnjom usmjerenoj na disanje i mentalnu prisutnost. Tai chi često se opisuje kao meditacija u pokretu zbog svog umirujućeg učinka na um i tijelo.

Osnovna filozofija tai chija temelji se na taoističkim principima i teoriji Yin i Yang, koja naglašava važnost ravnoteže i harmonije unutar tijela i između pojedinca i okoline. Vježbanje tai chija može poboljšati fleksibilnost, ravnotežu, tonus mišića te smanjiti stres i anksioznost. Osim toga, mnogi praktikanti doživljavaju poboljšanje u općem zdravstvenom stanju, uključujući snižavanje krvnog tlaka i poboljšanje funkcije imunološkog sustava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.