Ove činjenice o pilećim prsima i bijelim trakicama po njima neće vam se svidjeti

Foto: 123rf/Pinterest 

PILEĆA prsa zasigurno su najzastupljenija vrsta mesa na tanjurima ljudi koji paze na svoju liniju, prehranu, zdravlje i svoje mišiće. No, ova će vas vijest možda uzdrmati, ali u svakom slučaju - važno ju je znati, a tiče se piletine koja po sebi ima one bijele tanke pruge. 

Jer one nisu znak starosti već znak poremećaja pileta, odnosno poremećaja njihove mišićne mase što u prevedenom značenju znači ovo - što više bijelih linija meso ima po sebi to je "poremećaj" veći, odnosno - to znači da je zbog njega meso postalo manje zdravo. 

Prema rezultatima jedne studije objavljene još 2013. godine, a slični su rezultati otkriveni i nedavno  takvo stanje pileta umanjuje kvalitetu njegovog mesa. I to kako! Dokazano je da pileća prsa s bijelim trakama u sebi kriju čak 224 posto više masti, a kako je riječ o pilećem mišiću koji nije "jačao" kako treba, tako upravo takvo meso nudi i znatno manju dozu proteina. To je informacija koju valja znati, posebno ako se upravo pilećim prsima često "pumpate" kako biste tim pilećim proteinima pomogli i rastu svojih mišića. 

Doduše, kako ističu znanstvenici, takvo meso nema neki negativan utjecaj na zdravlje ljudi koji ih jedu, što znači da je i takva piletina dobar izbor, ali ako već baratate ovom informacijom, svakako u buduće birajte one komade koje na sebi nemaju toliko poprečnih bijelih pruga. 

Međutim, ipak valja naglasiti da će ovakve piletine očito biti sve više jer se u svijetu i dalje bilježi povećana potražnja za pilećim mesom što proizvođače stavlja u položaj da moraju "varati". To nije nešto što već ne znamo, ali ipak s vremenom ignoriramo tu činjenicu. 

Zato je jako važno istaknuti i to da se današnja piletina, a dokazano je i to - prodaje mlađa i veća nego ikad. Naime, farmeri su doslovno prisiljeni pumpati piletinu kako bi u što kraćem roku što više narasla i bila "podobna" za tržište, unatoč tome što se baš zbog toga smanjuje kvaliteta njenog mesa. 

Kako navode u Cosmopolitanu, a ova zorna tablica pokazuje baš to, prosječna veličina pileta na američkom tržištu 1950. godine iznosila je oko 1,4 kilograma od pileta u prosjeku starog oko 70 dana. Danas su te brojke drastično promijenjene (iz već spomenutog razloga) pa današnje prosječno pile u dućanu teži oko 2,7 kilograma, iako je pile staro tek oko 47 dana. 

Zato ako je ikako moguće kupujte provjereno - pile koje na sebi ima oznaku da nije tretirano nikakvim antibioticima, hormonima, aditivima - ikada! 

Dakle, domaći uzgoj ili jednostavno dobro pogledajte meso prije kupnje. 
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.