Ovih dana je puno crijevnih viroza i trovanja. Evo tko najviše obolijeva

Foto: Shutterstock

U LJETNIM mjesecima, a posebno na ovako visokim temperaturama, hrana se brže i lakše kvari, što povećava opasnost od trovanja. Međutim, tijekom ljetnih mjeseci ima i više crijevnih viroza i infekcija, kaže dr. Svjetlana Grgić, predstojnica Klinike za infektivne bolesti KBC-a Mostar za N1.

Uobičajeni simptomi su bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev, ponekad i povišena temperatura, a najčešći uzrok trovanja hranom su kvarljive i nepropisno skladištene namirnice. Važno je izbjegavati podgrijanu hranu, kao i pripremljenu hranu koja je stajala duže od dva sata na sobnoj temperaturi. Dobro je kloniti se i kremastih kolača te nepropisno spremljenih namirnica, poput voća i povrća.

"Najčešće obolijevaju konzumenti takve nepravilne hrane različite dobi i spola, no epidemija unutar pojedinih kolektiva, tj. grupa, do sada nije snimljena", napominje dr. Grgić.

Dodaje i da je stafilokokno trovanje najčešće trovanje hranom u ljetnim mjesecima zbog konzumacije nepravilno skladištenih namirnica, ostavljene hrane na sobnoj ili nepravilnoj temperaturi duže od dva sata.

Klinička slika očituje se u vidu mučnine, povraćanja u mlazovima u više navrata, opće slabosti bez povišene temperature, najčešće tri do šest sati nakon konzumacije kvarnih namirnica.

Enteroviroze se najčešće javljaju među djecom

Po njezinim riječima, crijevna virusna infekcija, najčešće enterovirusna, javlja se u dječjoj populaciji i očituje se pojavom povišene temperature, opće slabosti te bolovima u trbuhu zbog proljeva. Povraćanje se javlja drugog ili trećeg dana bolesti.

"U obje varijante potrebno je simptomatsko liječenje, uzimanje dosta tekućine (voda, nadoknada elektrolita) i dijeta", savjetuje dr. Grgić.

Liječničku pomoć svakako treba potražiti u slučaju velikog gubitka tekućine, kod običnog povraćanja i većeg broja vodenastih stolica zbog brže dehidracije, osobito kod djece i starije populacije, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.