U LJETNIM mjesecima, a posebno na ovako visokim temperaturama, hrana se brže i lakše kvari, što povećava opasnost od trovanja. Međutim, tijekom ljetnih mjeseci ima i više crijevnih viroza i infekcija, kaže dr. Svjetlana Grgić, predstojnica Klinike za infektivne bolesti KBC-a Mostar za N1.
Uobičajeni simptomi su bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev, ponekad i povišena temperatura, a najčešći uzrok trovanja hranom su kvarljive i nepropisno skladištene namirnice. Važno je izbjegavati podgrijanu hranu, kao i pripremljenu hranu koja je stajala duže od dva sata na sobnoj temperaturi. Dobro je kloniti se i kremastih kolača te nepropisno spremljenih namirnica, poput voća i povrća.
"Najčešće obolijevaju konzumenti takve nepravilne hrane različite dobi i spola, no epidemija unutar pojedinih kolektiva, tj. grupa, do sada nije snimljena", napominje dr. Grgić.
Dodaje i da je stafilokokno trovanje najčešće trovanje hranom u ljetnim mjesecima zbog konzumacije nepravilno skladištenih namirnica, ostavljene hrane na sobnoj ili nepravilnoj temperaturi duže od dva sata.
Klinička slika očituje se u vidu mučnine, povraćanja u mlazovima u više navrata, opće slabosti bez povišene temperature, najčešće tri do šest sati nakon konzumacije kvarnih namirnica.
Po njezinim riječima, crijevna virusna infekcija, najčešće enterovirusna, javlja se u dječjoj populaciji i očituje se pojavom povišene temperature, opće slabosti te bolovima u trbuhu zbog proljeva. Povraćanje se javlja drugog ili trećeg dana bolesti.
"U obje varijante potrebno je simptomatsko liječenje, uzimanje dosta tekućine (voda, nadoknada elektrolita) i dijeta", savjetuje dr. Grgić.
Liječničku pomoć svakako treba potražiti u slučaju velikog gubitka tekućine, kod običnog povraćanja i većeg broja vodenastih stolica zbog brže dehidracije, osobito kod djece i starije populacije, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija.