AKO osjećate umor, vrtoglavicu, ubrzan rad srca, imate blijedu kožu i ako vam opada kosa, postoji mogućnost da patite od nedostatka željeza. Iako je nedostatak ovog minerala najčešći kod trudnica, žena koje imaju menstruaciju i trkača, nisko željezo može utjecati na svakoga i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.
Srećom, kako biste poboljšali razinu željeza, možete napraviti neke preinake u svojoj prehrani. Željezom obiluju meso i grahorice, a i neko voće može pomoći.
"Općenito govoreći, voće nije bogat izbor željeza, ali postoji nekoliko razloga zbog kojih bi dodavanje suhog voća, citrusa i voća s visokim udjelom jabučne kiseline moglo biti dobra ideja za sve koji pate od nedostatka željeza", tvrdi dr. Matt Angove.
Voće s visokim udjelom jabučne kiseline (jagode, marelice, trešnje, jabuke)
"Dokazano je da voće s visokim udjelom jabučne kiseline poput marelica, jabuka i trešanja značajno povećava unos željeza u crijevnim stanicama", objašnjava dr. Angove.
Sušeno voće (grožđice, suhe šljive)
Sušeno voće spada u najbolje opcije jer ima viši udio i bolju ukupnu bioraspoloživost željeza u usporedbi sa svježim voćem.
Citrusi
Dr. Angove kaže da bi konzumacija voća s limunskom kiselinom također mogla dobro utjecati na razinu željeza jer povećava apsorpciju nehemskog željeza iz biljne hrane poput orašastih plodova, žitarica i povrća.