AKO je jedino što vas sprječava da se zdravije hranite pomisao da se odreknete kruha, trebate naučiti kako kod kuće napraviti Ezekiel kruh. Za pripremu ovog zdravog i hranjivog kruha treba malo više truda, ali rezultati su vrijedni toga.
Ezekiel kruh nosi biblijsko ime zbog dijela koji kaže: “Uzmite pšenicu i ječam, grah i leću, proso i pir; stavite ih u posudu i upotrijebite ih da napravite kruh.” Ti sastojci čine bazu Ezekiel kruha, ali slobodno možete biti kreativni pri izradi svog kruha.
Ono što Ezekielov kruh čini tako posebnim je njegova hranjivost. Ezekiel kruh se radi od proklijalih žitarica, što znači da su zrna proklijala ili počela rasti prije nego što su samljevena u brašno. Prednosti korištenja proklijalih žitarica su dvostruke. Prvo, ovaj proces smanjuje količinu tvari koje sprječavaju tijelo da apsorbira hranjive tvari u žitaricama. Drugo, proklijale žitarice imaju više razine hranjivih tvari uz manje ugljikohidrata i glutena.
Još jedan razlog zašto je Ezekiel kruh popularan kod ljudi koji su na dijeti je taj što se radi bez šećera. Štruca ovog kruha je također prepuna zasitnih vlakana koja će vam pomoći u obuzdavanju žudnje za nezdravom hranom tijekom dana.
Recept za Ezekiel kruh
Sastojci:
- 200 grama proklijale pšenice
- 130 grama proklijalog pira
- 45 grama proklijalog ječma
- 50 grama proklijalog prosa
- 23 grama proklijale leće
- 35 grama proklijale soje, graha i/ili drugih mahunarki
- 450 mililitara tople vode
- pola žlice meda
- 50 mililitara maslinovog ulja
- 7 grama suhog kvasca
- pola žličice soli
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte med, maslinovo ulje, vodu i kvasac. Ostavite smjesu da odstoji pet minuta. Pomiješajte žitarice i mahunarke pa ih sameljite u blenderu. Mješavinu žitarica i mahunarki dodajte u mješavinu kvasca. Tijesto će biti jako ljepljivo, ali to je u redu. Prebacite ga u posudu za pečenje i ostavite da se diže 45 minuta.
Zagrijte pećnicu na 175°C i pecite kruh 45 do 50 minuta, dok ne porumeni. Pustite da se ohladi i uživajte.