Ovo voće biste trebali dodati u prehranu ako želite povećati mišićnu masu

Foto: Pixabay

Proces povećanja mišićne mase ovisi o mnogim čimbenicima, od redovitih vježbi do dovoljno odmora za tijelo. No, jedan od ključnih elemenata koji često zanemarujemo, jest prehrana. Naš plan prehrane pruža tijelu potrebne hranjive tvari za regeneraciju i izgradnju mišića. U tom kontekstu, suho voće poput suhih šljiva, može biti od velike pomoći.

Suhe šljive, iako najpoznatije po tome što pomažu u reguliranju probave, imaju i brojne druge prednosti. Osim što sprječavaju gubitak mišićne mase, suhe šljive pomažu i u njihovom razvoju te štite zdravlje kostiju. To je zato što su bogate vlaknima, vitaminima B i A, kalijem, željezom, magnezijem i manganom.

S obzirom na to da su šljive izvrstan izvor antioksidansa, redovita konzumacija može pomoći u smanjenju upala u tijelu, što je ključno za oporavak mišića nakon napornih treninga.

Koliko suhih šljiva trebate jesti dnevno?

Preporučuje se dnevni unos od četiri suhe šljive. Možete ih dodati u jogurt, pripremiti smoothie ili ih jednostavno jesti kao zdrav međuobrok. Međutim, važno je ne pretjerivati jer prekomjerna konzumacija može uzrokovati nadutost, probavne smetnje ili proljev.

Ako imate intoleranciju na fruktozu ili probleme s bubrežnim kamencima, prije konzumacije obavezno se posavjetujte s stručnjakom.

Jednostavan recept za smoothie od suhih šljiva

Ako želite isprobati nešto novo, evo recepta za smoothie od suhih šljiva koji možete piti za doručak ili nakon treninga.

  • 2 suhe šljive bez koštica
  • 1/2 šalice mlijeka ili biljnog napitka
  • 1/2 šalice vode
  • Zrela banana (po želji) za bolji okus
  • Zaslađivač po izboru

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatki napitak. Ovaj smoothie možete piti na prazan želudac ili kao dio doručka.

Iako su suhe šljive sjajan dodatak prehrani, ključ za povećanje mišićne mase leži u kombinaciji pravilne prehrane i fizičke aktivnosti. Uvijek je dobra ideja konzultirati se s nutricionistom kako biste osigurali da dobivate prave količine hranjivih tvari i postigli najbolje rezultate.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.