KRUMPIR je bogat vitaminom C, snažnim antioksidansom korisnim za zdravlje, ali sadrži i druge esencijalne hranjive tvari poput vlakana, kalija, magnezija i vitamina B6. Iako je ukusan i može se konzumirati na mnogo načina, prečesta konzumacija krumpira može biti štetna za zdravlje.
Stručnjaci su za portal Health Shots izdvojili pet mogućih nuspojava i zdravstvenih problema koji se mogu pojaviti ako baš svaki dan jedete krumpir.
Krumpir sadrži puno ugljikohidrata, što može uzrokovati nagli porast razine šećera u krvi, osobito ako se jede u velikim količinama ili u prerađenom obliku (kao pire ili pomfrit). To je posebno štetno za osobe s dijabetesom ili one koji su u rizičnoj skupini.
Budući da je krumpir kalorijski bogata namirnica, učestala konzumacija može dovesti do debljanja. To je osobito izraženo kada se krumpir prži ili konzumira s maslacem, sirom i drugim visokokaloričnim dodacima.
Prekomjerno jedenje krumpira može uzrokovati nadutost, plinove ili probavne smetnje. Problemi s probavom uglavnom se događaju jer krumpir sadrži puno škroba, koji može biti težak za probavni sustav ako se unosi u velikim količinama, prenosi Health Shots.
Pretjerana konzumacija krumpira može dovesti do nutritivne neravnoteže. Iako je bogat određenim vitaminima i mineralima, krumpir ne sadrži dovoljno proteina, zdravih masti i nekih ključnih vitamina potrebnih za cjelokupno zdravlje.
Jedenje krumpira, posebno u prženom obliku, može pridonijeti povišenom krvnom tlaku.
Dodana sol i nezdrave masnoće u prženom krumpiru povećavaju razinu natrija, što tijekom vremena može dovesti do hipertenzije.
Kako prenosi Health Shots, najbolje je odabrati cijeli, neoguljeni krumpir kako biste sačuvali što više hranjivih tvari. Najbolje ga je peći, kuhati ili pripremati u pećnici umjesto prženja. Također, važno je konzumirati ga umjereno i izbjegavati zeleni krumpir jer može biti štetan.