VELIKA zdjelica tople juhe popravlja raspoloženje tijekom hladnih dana. Ali ako pokušavate biti zdraviji, zaboravite na gotove juhe koje jednostavno istresete iz vrećice u proključalu vodu. Takve juhe često sadrže konzervanse, aditive i natrij u velikim količinama.
No, iako domaća juha može biti zdravija i hranjivija opcija, postoje brojni načini na koje možda nesvjesno sabotirate sami sebe.
Zato je dijetetičarka Erika Fox u razgovoru za Livestrong izdvojila pet najčešćih pogrešaka koje možda radite s domaćim juhama:
"Juhe iz vrećice su poznate po tome što obično sadrže velike količine natrija, ali ono što mnogi ljudi ne shvaćaju jest da je, čak i kad juhu pripremate kod kuće, lako pretjerati sa soli", kaže Fox.
"Trenutna dnevna preporuka za natrij nije veća od 2300 miligrama, što je oko 1 čajne žličice", kaže Fox.
Jedan od problema s konzumiranjem previše natrija jest taj što on može povećati vaš krvni tlak, što zauzvrat može povećati rizik od srčanih i moždanih udara, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.
Čak i ako tijekom pripremanja izbjegavate korištenje soli, možda koristite kupovne kocke za juhu koje često sadrže velike količine natrija te pojačivače okusa.
Naravno, kremaste juhe su izvrsne, ali mogu biti i kalorične bombe. Kad je vrhnje osnova vaše juhe, ona vašem obroku može dodati velike količine masnoće, a time i kalorije, kaže Fox. Štoviše, mliječni proizvodi poput vrhnja mogu nekim ljudima uzrokovati nelagodu u želucu, dodaje ona.
Ako vaša juha nema proteina, neće vas dugo držati sitima.
"Izostanak proteina u vašoj domaćoj juhi može dovesti do neuravnoteženog obroka", kaže Fox: "Bez obzira na to pripremate li juhu ili neku drugu vrstu obroka, važno je uvijek težiti ravnoteži složenih ugljikohidrata, masti i bjelančevina kako biste osigurali da unosite hranjive sastojke koji su vam potrebni za pravilno funkcioniranje tijela."
Dodajte juhi mahunarke poput leće ili malo usitnjenih pilećih prsa. Dobar odabir su i slanutak, bijeli grah i tofu koji se odlično slažu s kremastim juhama.
Od krekera do prepečenog kruha, ljudi juhama dodaju svašta. Iako dodaci nisu nužno loši, definitivno je dobro biti oprezan s time što stavljate u svoju juhu. Zdravi dodaci su svježe bilje, orašasti plodovi, sjemenke i pečeni slanutak, ali i prilikom njihovog dodavanja treba biti oprezan s količinom.