Pet vrsta hrane koje začepljuju arterije i debljaju, prema nutricionistici

Foto: Pexels

Kada je riječ o zdravlju srca, prehrana igra ključnu ulogu - ne samo u održavanju optimalne razine kolesterola, već i u upravljanju težinom. Hrana prepuna nezdravih masnoća, šećera i natrija može dovesti do nakupljanja arterijskog plaka te povećati rizik od srčanih bolesti. Osim toga, pridonosi debljanju, osobito oko središnjeg dijela tijela. Povezanost između prehrane, zdravlja srca i težine više je povezana nego što mnogi shvaćaju.

Višak masnoće, osobito visceralne, može dovesti do upale, inzulinske rezistencije i niza kardiovaskularnih problema. Uključivanje zdravijih alternativa u vašu prehranu može promijeniti situaciju. No, izbjegavanje određene hrane također je jako važno. Stoga je dijetetičarka i nutricionistica Catherine Gervacio upozorila na pet vrsta hrane koje začepljuju arterije i debljaju.

1. Krafne

Krafne mogu biti divna poslastica, ali njihova kombinacija rafiniranog brašna, šećera i trans masti može uzrokovati skokove šećera u krvi i pridonijeti nakupljanju masnoće, osobito oko trbuha. To može povećati rizik od razvoja bolesti srca. Gervacio savjetuje izradu domaćih poslastica od cjelovitih žitarica, prirodnih zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa te zdravih masnoća poput avokada ili kokosovog ulja.

2. Margarin

Dok je margarin nekoć bio hvaljen kao zdravija alternativa maslacu, neke su vrste prepune trans masti koje mogu povisiti LDL kolesterol i smanjiti HDL kolesterol, što dovodi do začepljenja arterija. "Koristite avokado ili maslinovo ulje kao namaz", ističe Gervacio za SheFinds. Obje su opcije bogate mononezasićenim mastima, zdrave za srce i mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

3. Pizza

Pizza je većini omiljena hrana, ali njezin visok sadržaj zasićenih masnoća i natrija može uzrokovati probleme sa srcem. Gervacio ističe da ti sastojci mogu dovesti do povećanja krvnog tlaka i razine kolesterola. Zdravija opcija je domaća pizza napravljena od cjelovitih žitarica s nemasnim proteinima, poput piletine ili puretine, i puno povrća. Upotreba male količine sira ili odabir alternativnog sira biljnog podrijetla također može pomoći u smanjenju unosa nezdravih masnoća.

4. Čips od krumpira

Čips je klasična grickalica, ali njegov visok sadržaj kalorija, masti i natrija može pridonijeti debljanju te povećati rizik od visokog krvnog tlaka i bolesti srca. Umjesto da posegnemo za vrećicom čipsa, Gervacio preporučuje kokice pečene na zraku, začinjene začinskim biljem, ili domaći čips od kelja koji ima manje masti i kalorija te nudi više nutritivnih prednosti.

5. Burgeri brze hrane

Burgeri brze hrane poznati su po visokim razinama zasićenih masti, trans masti i natrija, a sve to može doprinijeti nakupljanju plaka u arterijama i povećati rizik od srčanih bolesti. Umjesto toga, Gervacio preporučuje pripremu domaćeg hamburgera s nemasnim proteinima poput mljevene puretine ili biljnih pljeskavica. Posluživanje na pecivu od cjelovitih žitarica s puno svježeg povrća ne samo da smanjuje nezdrave masnoće već i dodaje vlakna i hranjive tvari našem obroku, čineći ga izborom koji je dobar za srce.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.