Popularna namirnica za doručak smanjuje rizik od srčanih bolesti za gotovo petinu

Foto: Pexels

Istraživanja su pokazala da jednostavna navika uživanja u šalici čaja za doručak može biti značajno korisna za zdravlje srca i arterija. Stručnjaci tvrde da ovaj svakodnevni ritual ne samo da doprinosi dobrom početku dana, već i pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Europsko kardiološko društvo nedavno je objavilo nove preporuke za osobe koje imaju srčane ili vaskularne bolesti, ističući važnost povećanja unosa flavonoida – biljnih spojeva koji mogu pomoći u prevenciji napredovanja bolesti. Zanimljivo je da je čaj jedan od najvećih izvora flavonoida u prehrani, osobito u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je ovaj napitak tradicionalno popularan.

Unatoč tome što većina ljudi brine o zdravlju srca, mnogi nisu svjesni koliko flavonoidi mogu biti korisni za tijelo. Istraživanje panela za čaj (Tea Advisory Panel - TAP) pokazalo je da čak 80% ljudi ne zna što su flavonoidi ni u kojim namirnicama ih mogu pronaći, a samo petina ispitanih svjesna je da ih mogu naći u običnoj šalici crnog čaja.

Stručnjaci ističu važnost edukacije o blagodatima čaja

Nutricionistica i članica TAP-a dr. Carrie Ruxton naglasila je koliko su flavonoidi važni za zdravlje srca: "Iako je ljudima zdravlje srca u fokusu, često ne znaju što točno učiniti kako bi ga poboljšali. Naše istraživanje pokazalo je da odrasli još uvijek ne prepoznaju polifenole niti znaju gdje ih pronaći. Na primjer, više od desetine ljudi misli da će ih pronaći u margarinu, što je potpuno pogrešno. Samo petina povezuje uživanje u šalici crnog čaja sa zdravljem srca."

Znanstvena istraživanja već dugo ukazuju na blagotvoran učinak bioaktivnih spojeva, poput flavonoida, u čaju, voću i povrću. Oni pomažu u regulaciji krvnog tlaka, zdravlju krvnih žila, kolesterolu i upalnim procesima – sve su to ključne komponente za zdravlje srca.

Može li čaj smanjiti rizik od kroničnih bolesti?

Prema TAP-ovoj analizi najnovijih istraživanja, visoki unos flavonoida povezan je s čak 19% manjim rizikom od razvoja kroničnih bolesti, poput srčanih bolesti. "Većina ljudi zna da su crveno vino i bobičasto voće dobri izvori polifenola, ali mnogi nisu svjesni da je čaj također bogat ovim zdravim sastojcima i koristan za srce", izjavila je dr. Ruxton. "Mislim da bi mnogi bili iznenađeni kad bi shvatili kako nešto u čemu već uživaju može pridonijeti zdravlju njihova srca."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.