OSOBA koja popije prvu čašu šampanjca nakon otvaranja boce bit će pod većim utjecajem alkohola od onih koji popiju drugu i treću čašu iz iste boce. To su riječi iz knjige The Longevity List profesora medicine Merlina Thomasa.
To zapravo znači da samo jedna čaša ispijenog pjenušavog pića može izazvati jednake osjećaje kao da ste ih popili nekoliko, i upravo će vam ta čaša udariti u glavu, piše Her.ie.
Razlog tome je činjenica da su pjenušava pića otpornija na hranu, koja inače apsorbira alkohol u organizmu, pojašnjava Thomas.
Ova vrsta alkoholnih pića brže se apsorbira unutar krvotoka, što znači da će vas pjenušac brže opiti.
Također, mjehurići koji se nalaze u pjenušavim pićima dodatno doprinose djelovanju alkohola na organizam. Prije nego što šampanjac dospije do našeg želuca, mjehurića je manje, što znači da će se plin iz šampanjca osloboditi unutar našeg organizma.