Sedam znakova upozorenja srčanih bolesti kod žena

Kardiovaskularne bolesti već desetljećima drže prvo mjesto na listi uzroka smrtnosti. U 2023. godini, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od ovih bolesti umrlo je 19.937 osoba, što čini 38.8% ukupnog broja umrlih. Analiza pokazuje da su žene posebno pogođene – kardiovaskularne bolesti bile su uzrok smrti za 43.2% žena (11.096), dok su 34.5% muškaraca (8.839) umrli zbog istih razloga.

Žene često doživljavaju srčane bolesti drugačije nego muškarci, a u nastavku navodimo simptome na koje bi trebale obratiti pozornost.

Nelagoda u prsima

"Kad je riječ o srčanim bolestima, žene često prijavljuju osjećaj nelagode, a ne izravnu bol", kaže kardiolog Oliver Guttmann za časopis Health. Nelagoda se može očitovati kao pritisak ili stezanje u prsima, što se može zamijeniti s probavnim smetnjama ili tjeskobom. Neugoda može trajati nekoliko minuta ili se pojaviti i proći.

Kratkoća daha

Osjećaj neuobičajenog nedostatka daha tijekom lakših aktivnosti ili čak dok ste u mirovanju, potencijalno je zabrinjavajući simptom. Kratkoća daha može se dogoditi bez popratne nelagode u prsima, ali upozorava da se srce napreže i zahtijeva hitnu liječničku pomoć.

Neobjašnjiv umor

"Uporan umor bez jasnog uzroka koji traje danima ili tjednima može biti rani pokazatelj problema sa srcem", naglašava dr. Chinelo Ojukwu.

Mučnina ili probavne smetnje

Neke žene mogu osjetiti gastrointestinalne simptome, poput mučnine, žgaravice ili osjećaja sitosti. Ovi simptomi mogu zavarati jer su često povezani sa želučanim, a ne sa srčanim problemima.

"Žene mogu zamijeniti ove znakove s uobičajenim probavnim problemima, odgađajući posjet liječniku", tvrdi dr. Guttmannz.

Bol u neočekivanim područjima

Neugoda u leđima, vratu, čeljusti ili trbuhu, osobito ako se pojavi iznenada i bez objašnjenja, može biti povezana s srčanim bolestima.

Znojenje

"Neobjašnjivo znojenje, osobito ako se pojavi iznenada i popraćeno je drugim simptomima poput nedostatka zraka ili mučnine, može biti znak upozorenja. Žene mogu osjetiti hladno znojenje koje se može zamijeniti s valovima vrućine ili drugim manje zabrinjavajućim problemima", upozorava dr. Guttmannz.

Palpitacije

Nepravilan rad srca ili osjećaj ubrzanog rada srca jasan je pokazatelj da nešto nije u redu. Žene mogu imati osjećaj kao da im srce lupa ili titra što može biti alarmantno i ne smije se zanemariti, osobito ako je popraćeno vrtoglavicom ili nedostatkom daha.

"Važno je da žene vjeruju svojim instinktima u vezi sa svojim zdravljem. Ako im je nešto neobično ili se loše osjećaju, ne bi se trebale ustručavati kontaktirati liječnika opće prakse. Redoviti pregledi i otvoreni razgovori o zdravlju srca mogu pomoći u ranom prepoznavanju rizika i poboljšanju ishoda", savjetuje Guttmann.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.