Foto: 123RF
BILO bi najbolje kada biste mogli što češće kuhati svježe namirnice.
Što izbjegavati u hrani?
1. Pojačivači okusa
Njihova osnovna zadaća jest poboljšati i pojačati okus hrane, ali tako utječu i na apetit. Poznato je da dugoročnim i neumjerenim konzumiranjem proizvoda s dodatkom pojačivača može doći do pojave svojevrsne ovisnosti o pojedinim prehrambenim proizvodima.
2. Soja
Soja je vrijedna namirnica, no u proizvodnji primjerice mesnih prerađevina koristi se kao industrijski aditiv u funkciji stabilizatora, zgušnjivača, emulgatora, a neki proizvođači njome zamjenjuju i meso ili masti.
3. Umjetna bojila
Neka umjetna bojila imaju dokazanu toksičnost, zbog čega se ovi aditivi moraju naglasiti na deklaraciji proizvoda, uz upozorenje da mogu uzrokovati alergijske reakcije, poremećaj aktivnosti i pažnje kod djece, ali i odraslih. Zato bi sintetičke boje u proizvodnji mesa i mesnih proizvoda trebalo izbjegavati jer ih u modernoj mesnoj industriji lako zamjenjuju prirodni začini.