Što izbjegavati u hrani?

Foto: 123RF

BILO bi najbolje kada biste mogli što češće kuhati svježe namirnice.

No užurbani način života nažalost nam to ne dopušta. To ne znači da se morate odreći namirnica koje volite, nego samo da biste trebali izabrati varijante koje su zdravije.

Što izbjegavati u hrani?

1. Pojačivači okusa

Njihova osnovna zadaća jest poboljšati i pojačati okus hrane, ali tako utječu i na apetit. Poznato je da dugoročnim i neumjerenim konzumiranjem proizvoda s dodatkom pojačivača može doći do pojave svojevrsne ovisnosti o pojedinim prehrambenim proizvodima.

2. Soja

Soja je vrijedna namirnica, no u proizvodnji primjerice mesnih prerađevina koristi se kao industrijski aditiv u funkciji stabilizatora, zgušnjivača, emulgatora, a neki proizvođači njome zamjenjuju i meso ili masti.

3. Umjetna bojila

Neka umjetna bojila imaju dokazanu toksičnost,  zbog čega se ovi aditivi moraju naglasiti na deklaraciji proizvoda, uz upozorenje da mogu uzrokovati alergijske reakcije, poremećaj aktivnosti i pažnje kod djece, ali i odraslih. Zato bi sintetičke boje u proizvodnji mesa i mesnih proizvoda trebalo  izbjegavati jer ih u modernoj mesnoj industriji lako zamjenjuju prirodni začini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.