JAJE sadržava veliku količinu kolesterola, a visoke razine kolesterola u krvi povećavaju rizik od razvoja bolesti srca. Međutim, redovita konzumacija jaja ne povezuje se s rizikom od razvoja srčanih bolesti, prema istraživanjima.
Studije koje su pratile prehrambene navike velikih populacija objavljene 1950-ih i 1960-ih sugerirale su vezu između kolesterola i bolesti srca. Visoki kolesterol u krvi, naposljetku, može dovesti do masnih naslaga na stijenkama arterija, koje se mogu stvrdnuti i odvojiti, stvarajući ugruške koji mogu uzrokovati srčani i moždani udar.
Unatoč naknadnim studijama koje nisu pronašle vezu između unosa kolesterola hranom i kolesterola u krvi, 1968. godine je Američka udruga za srce savjetovala ljudima da smanje unos kolesterola na 300 miligrama dnevno, malo više nego što ga sadrži jedan žumanjak jajeta, i da ne jedu više od tri cijela jaja tjedno.
Iznenada je kolesterol iz hrane (jaja, škampa, jastoga i druge hrane s visokim kolesterolom) postao javni neprijatelj broj 1.
Nakon pregleda novijih znanstvenih podataka, 2015. godine je Savjetodavni odbor za prehrambene smjernice SAD-a promijenio je svoj stav. Grupa je objavila da opsežna istraživanja nisu pokazala dokaze o ulozi kolesterola iz prehrane u razvoju kardiovaskularnih bolesti.
Kao rezultat toga, prehrambene smjernice za Amerikance za period 2015.-2020. godine uklonile su preporuku o ograničavanju kolesterola u prehrani na 300 miligrama dnevno. Naknadna istraživanja nastavila su podržavati ove ažurirane smjernice.
Prije bilo kakvih promjena u svojoj prehrani - bilo da se radi o uklanjanju ili konzumiranju više jaja - uvijek se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom. Zdravstveno stanje svake osobe je različito i ono što odgovara jednoj osobi, možda neće odgovarati vama.
Općenito, ako nemate srčanu bolest ili visok LDL kolesterol, visok krvni tlak, dijabetes tipa 2 i jedete zdravu hranu punu voća i povrća i cjelovitih žitarica s malo zasićenih masti i drugih izvora kolesterola, istraživanja sugeriraju da jaja neće utjecati na kolesterol u krvi, kako piše Eat This, Not That.