Što se događa ako slučajno popijemo lijek kojem je istekao rok trajanja?

Foto: Unsplash

FARMACEUTI savjetuje da očistimo ormariće s lijekovima prije početka sezone prehlade i gripe. Ističu da se u nekim slučajevima lijekovi kojima je istekao rok trajanja mogu uzimati, ali treba biti oprezan.

"Postoje neki lijekovi koji su štetni i mogu biti otrovni nakon isteka roka trajanja. Ali, općenito, ako uzimate lijekove kojima je istekao rok trajanja, oni jednostavno neće biti toliko učinkoviti", rekla je za Health farmaceutkinja Stacey Curtis.

Nakon što istekne rok valjanosti, farmaceutska tvrtka ne može jamčiti da će lijek biti potpuno učinkovit i siguran. Iako američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) savjetuje da se ne koriste lijekovi kojima je istekao rok trajanja, časopis Health piše da ni ti rokovi nisu potpuno crno-bijeli.

"Neki lijekovi mogu se koristiti i nekoliko mjeseci nakon isteka roka trajanja, no malo je vjerojatno da će biti jednako učinkoviti. Određeni lijekovi protiv prehlade i gripe koji se izdaju bez recepta zahtijevaju poštovanje roka valjanosti navedenog na ambalaži", savjetuje Ashley Garling-Nanez sa Sveučilišta Teksas.

"Sve što je u tekućem obliku, poput kapi za oči, kapi za uho, sprejeva za nos i sirupa za kašalj, neće biti sigurno za upotrebu nakon isteka roka trajanja jer takvi lijekovi imaju tendenciju razmnožavanja bakterija" , objasnila je.

Proizvodi koji sadrže aspirin također mogu biti nesigurni nakon isteka roka valjanosti, dodala je Garling-Nanez, jer je lijek sklon razgradnji.

Kako sigurno čuvati lijekove?

Djeca, starije osobe i oni s drugim zdravstvenim problemima trebali bi izbjegavati sve lijekove bez recepta kojima je istekao rok valjanosti kao mjeru opreza.

Lijekove treba čuvati na suhom i mračnom mjestu sobne temperature. Garling-Nanez preporučuje da uvijek bacite lijek ako izgleda kao da se raspada, ima čudnu boju ili općenito izgleda loše.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.