Studija otkrila koja svakodnevna navika može povećati rizik od demencije

Foto: Shutterstock

Iako je poznato da je doručak najvažniji obrok u danu, većina ljudi ga preskače. Bilo zbog žurbe ili jednostavno iz navike, preskakanje doručka loše utječe na zdravlje. Studija objavljena u časopisu Journal of Neurorestoratology ukazuje na to da preskakanje doručka može imati dugoročne negativne učinke na zdravlje mozga.

Studija je pratila uobičajene navike sudionika starijih od 60 godina u Chengduu, u Kini, tijekom tri godine. Od 973 osobe, 859 ih je završilo studiju, a 117 ih je redovito preskakalo doručak (barem jednom tjedno).

Na početku studije nije bilo značajnih razlika u kognitivnim sposobnostima između onih koji doručkuju i onih koji preskaču doručak, prema rezultatima procjene kognitivnih funkcija testom Mini Mental State Examination (MMSE). Rezultati su ostali slični i nakon 18 mjeseci, ali na kraju treće godine sudionici koji su redovito preskakali doručak imali su niže MMSE rezultate. Ovo je vrijedilo čak i nakon prilagodbe za čimbenike poput dobi, spola, obrazovanja, BMI-a, ApoE gena, krvnog tlaka, dijabetesa i visokog kolesterola.

Također, osobe koje su redovito preskakale doručak imale su više biomarkera neurodegeneracije i pokazivale su veću atrofiju mozga (smanjenje volumena) u usporedbi s onima koji su redovito doručkovali, piše EatingWell. Studija sugerira da redovito preskakanje doručka može biti neovisni čimbenik rizika za kognitivni pad kod starijih osoba.

Važno je istaknuti da su navike preskakanja doručka vjerojatno postojale i prije početka studije, a promjene u mozgu, povezane s demencijom, mogu započeti desetljećima prije pojave simptoma.

Savjeti za doručak

Doručak ne mora biti velik ili kompliciran. Jednostavni obroci poput smoothieja, zobenih pahuljica ili tosta s jajima mogu biti brzo rješenje. Dodavanje vlakana i proteina u obrok pomoći će stabilizirati razinu šećera u krvi i spriječiti osjećaj gladi tijekom jutra.

Doručak ne mora biti tradicionalan, čak i ostatci od večere mogu poslužiti kao zdrav početak dana. Redovitim doručkovanjem doprinosite zdravlju mozga i smanjujete rizik od demencije u kasnijoj dobi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.