TikTok postao leglo opasnih izazova: Stomatolozi upozoravaju da ovime uništavate zube

Foto: 123RF

BAŠ kada pomislite da ste vidjeli sve, sve popularnija društvena mreža TikTok lansira novi, još bizarniji izazov.

Tako je novi i uznemirujući trend modifikacije tijela zbunio stomatologe te ih dočekao potpuno nespremne. Naime, ljudi poravnavaju neravne zube rašpicama za nokte i sve to snimaju.

Dr. Chad Evans, suosnivač tvrtke Smile Magic Family Dental sa sjedištem u Teksasu, rekao je za Insider da je postao svjestan trenda nakon što su mu kolege pokazali videozapise na TikToku. Kao otac dviju djevojčica Evans je priznao da je jako zabrinut.

@cheneltiara

saw this on tiktok LOL 🤣 🤣 try at your own risk but don't do it...... ⚠️⚠️ ##fyp ##tiktokmademedoit

♬ #HotSeat - billies.baby

"To nije isto što i oblikovanje noktiju. Ako nokte skratite danas, sutra će opet narasti", rekao je Evans: "Naši su zubi trajni."

Drugim riječima, ako uništite caklinu, ona se više neće oporaviti, riskirate osjetljivost zuba, a na kraju i gubitak zuba.

@thebentist

She do be sawing away at those bad boys tho don’t she 😬🦷 ##teeth ##braces

♬ original sound - thebentist

Zubi se sastoje od slojeva. Vanjski sloj, ili caklina, prema Evansu je najjači i najvažniji sloj jer štiti naše zube od propadanja.

"U trenutku kad uklonite strukturu zuba, ako ne znate što radite, nanosite nepopravljivu štetu i uništavate zube", rekao je Evans za Insider.

@dr.m_

Another day spitting some facts about Tik Tok trends ##dentist ##nailfile ##teeth

♬ original sound - dr.m_

Stomatolozi i drugi stručnjaci koji se razumiju u strukturu i anatomiju zuba mogu sigurno oblikovati vaše zube. U nekim slučajevima profesionalci mogu čak odlučiti dodati strukturu zubima krunicom ili furnirom kako bi ih izjednačili.

"U osnovi, ono što poravnavanjem zubi rašpicom radite je da skraćujete životni vijek svojih zuba. Oni su sada ugroženi i samo je pitanje vremena kad će početi razvijati ozbiljne probleme", objasnio je Evans.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.