Foto: Instagram
Sjemenke mogu biti dio svakog obroka: posipane ili mljevene kao začin, a iako ih mnogi nazivaju hranom za ptice, činjenica je da će vas to malo sjemenki u svakom obroku jako zasititi zdravim nutrijentima.
Možda je to zapravo karika koja vam je cijelo vrijeme nedostajala u vašim prehrambenim navikama.
Zato donosimo popis najzastupljenijih sjemenki i neke ideje kako ih najlakše uvesti u prehranu. Uostalom, radujte se novim teksturama okusa koje će vam dati.
Sjemenke bundeve
One su jako jeftin izvor proteina i vlakana, a obiluju i magnezijem, fosforom, manganom, triptofanom, željezom, imaju dosta bakra, cinka i vitamina K.
Jako su zasitne pa su odlične za međuobroke, ali se mogu jesti i uz mnoga druga jela. Od njih možete napraviti ukusni pesto ili ih jednostavno dodati salatama i jelima s više ugljikohidrata, da dobijete bolji balans s proteinima kojima sjemenka bundeve stvarno obiluje.
Lanene sjemenke
One su predivan izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana, imaju i dosta cinka, željeza, kalcija i vitamina E te su odličan dodatak vašoj prehrani. Međutim, stručnjaci tvrde da bi ih se za najbolji učinak trebalo dobro sažvakati, a kako su sjemenke lana male, teško ih je svaku do kraja prožvakati, pa ih je bolje samljeti te tako dodavati doslovno svim jelima - od sokova, smoothieja, do tijesta za kruh i žitarica. Pospite ih gdje god želite - na žitarice, zobene pahuljice, jogurte, voće, salate pa čak i sendviče. Mala doza dodat će šmek okusu i veliki plus vašem zdravlju.
Možete ih koristiti i kao zamjena za jaja u kolačima. Jedno jaje zamijenit će smjesa od žličice mljevenog lana i 3 žličice vode.
Sjemenke sezama
Sezam se ne koristi samo na tijestu ili u egzotičnim kuhinjama. Mogu se kombinirati i sa salatom, žitaricama i jogurtom. Od njih možete raditi i najzdravije kolačiće na svijetu, mogu biti i dio jela, a posebnu aromu imaju kad se malo preprže.
Sjemenke suncokreta
Suncokret je odličan izvor vitamina E i B1, bakra, mangana, kalcija, magnezija i željeza, a super se slažu s mesnim i ribljim salatama te jajima. Naravno, i kao grickalice su dobrodošle.
Sjemenke konoplje
Njih se doslovno smatra čistim proteinom! U 30 grama sjemenki dobivamo 13 grama dobrih masti, 1 gram vlakana te čak 20 grama proteina. Sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina te su savršen izvor i omega-3 masnih kiselina, magnezija i željeza. Takvim blagom možete svaki obrok neprimjetno začiniti žličicom sjemenki od konoplje.
Chia sjemenke
Kraljica među sjemenkama je i chia sjemenka - posebno onima kojima treba povećana količina vlakana. Chia sjemenke, za razliku od sjemenki konoplje, nisu toliko bogate proteinima, ali zato prednjače po količini vlakana, zbog čega se smatraju najboljim saveznikom u dijetama, prilikom detoksikacije ili pak redovnom održavanju i čišćenju organizma.
No nije ih baš preporučljivo jesti suhe jer je njihov adut taj što se jako napušu u dodiru s tekućinom pa ih je najbolje jesti prethodno namočene. U vodi, odnosno mlijeku. Tako nastaje poznati chia puding koji naknadno možete obogatiti voćem i drugim namirnicama, a kažu da ih je čak i tako najbolje koristiti kad su smljevene. Tada otpuštaju najviše omega 3 masnih kiselina, izravno u krvotok.
Mljevene ih možete koristiti i u kolačima, ali i u svakom drugom kuhanom jelu jer se neće ni osjetiti, ali će vaš organizam imati jako puno koristi od njih.