Foto: 123rf
VIŠE nemate ideje što kuhati da bude zdravo, ukusno, jednostavno i novo? I da bude sezonsko?
Karfiol je često zanemarena namirnica, no ona je prava jesenska carica vitamina, a s obzirom da je prepuna kalija idealna je namirnica u vrijeme prehlada jer je kalij izuzetno dobro protuupalno sredstvo i i uopće odličan podizač imuniteta. I zato ga nikako ne bismo smjeli zanemariti u svojoj prehrani.
A ako ne znate više što napraviti s njim, donosimo vam recept za doista slasne popečke s karfiolom i sirom.
Ako ne vjerujete pričama, vjerujte brojkama, i već si danas priuštite slasnu večeru.
Sastojci:
oko 350 grama karfiola
300 grama krumpira – oguljen i narezan na četiri kriške
2 velike glavice luka - prepolovljene
1 i pol žličica maslinovog ulja
50 grama tvrdog, topljivog sira – narezanog na kockice
Pola žličice svježe narezanog timijana
Pola žličice soli
Pola žličice papra
1 jaje – razmućeno
Pola šalice krušnih mrvica
2 velike žlice parmezana
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
U nauljeni protvan stavite karfiol, krumpir i luk te pecite oko 35 minute. Usred pečenja malo promiješajte. Kada je dovoljno pečeno izmiksajte sve i ostavite da se malo ohladi kako bi mogli dalje miješati rukama. Ubacite sve začine, dodajte razmućeno jaje i tvrdi sir narezan na manje kockice.
Zamijesite smjesu za popečke.
Krušnim mrvicama dodajte parmezan i u to „panirajte“ popečke prije pečenja.
Kada ste ih ispanirali stavite ih na plitki lim s papirom za pečenje i pecite ih još 25 minuta, također na temperaturi od 200 stupnjeva.
Poslužite uz salatu i umak po želji.