POZNATO je da su orašasti bademi i suho voće, kao i voće i povrće općenito, vrlo zdravi te ih je preporučljivo jesti kao zdravu alternativu za grickalica poput čipsa, pereca i druge hrane bogate lošim mastima i soli. Hrana koju jedemo utječe na sve u tijelu, pa tako i jetru koja je ključni organ odgovoran za brojne tjelesne procese, uključujući detoksikaciju, metabolizam i apsorpciju hranjivih tvari.
Dijetetičarka Gauri Anand je za Health Shots izdvojila pet najboljih vrsta suhog voća i orašastih plodova koje često trebaju konzumirati oni koji žele što više brinuti o zdravlju jetre, ali i cijelog tijela. Međutim, prije nekih velikih promjena u prehrani, savjetuje da kontaktirate liječnika za dogovor.
Hranjive namirnice koje je dijetetičarka izdvojila odličan su izbor za grickanje, a sadrže:
Ako želite poboljšati svoju prehranu te brinuti o zdravlju jetre, otkrivamo koje je to zdrave namirnice izdvojila dijetetičarka.
Grožđice su odličan izbor za zdravlje jetre jer su bogate antioksidansima, osobito resveratrolom, koji štiti stanice jetre. Resveratrol smanjuje upalu i potencijalna oštećenja jetre, što je potvrđeno studijom objavljenom u Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences.
"Vlakna iz grožđica poboljšavaju probavu, smanjujući opterećenje jetre u procesu uklanjanja otpada. Ova kombinacija antioksidativne zaštite i podrške probavi čini grožđice korisnim dodatkom prehrani za zdravlje jetre", tvrdi dijetetičarka.
Bademi su jedan od najboljih izbora suhog voća za jetru jer su bogati vitaminom E, zdravim mastima i antioksidansima - hranjivim tvarima koje pomažu optimalnoj funkciji jetre. Prema studiji objavljenoj u Clinical Nutrition ESPEN, bademi igraju ulogu u regulaciji metabolizma masti unutar jetre.
Ova regulacija pomaže u sprječavanju nakupljanja masnoća, što je ključni čimbenik u razvoju masne jetre. Uključivanje badema u prehranu može biti koristan korak prema održavanju zdrave jetre.
Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, poznatim po protuupalnim svojstvima koja su korisna za jetru, što potvrđuje studija objavljena u časopisu Applied Sciences. Ove masne kiseline pomažu smanjiti upalu i potiču zdravu funkciju jetre.
Kako pojašnjava dijetetičarka, "uz omega-3 masne kiseline, orasi sadrže i antioksidanse koji pomažu u očuvanju stanica jetre. Zahvaljujući ovim hranjivim tvarima, orasi podržavaju zdravlje i funkciju jetre, a njihova umjerena konzumacija može donijeti značajne koristi".
Datulje su jedan od najboljih plodova za jetru jer su bogate vlaknima koja potiču probavu i pomažu eliminirati toksine iz organizma. Osim toga, datulje sadrže važne minerale, poput kalija, koji je neophodan za pravilnu funkciju jetre. Kalij je ključan za mnoge procese u jetri i doprinosi cjelokupnom zdravlju.
Smokve su bogate vlaknima i antioksidansima, što donosi brojne koristi za jetru. "Ove komponente zajedno štite jetru od mogućih oštećenja. Vlakna iz smokava poboljšavaju probavu i smanjuju opterećenje jetre", objašnjava dijetetičarka. Smokve također sadrže enzime koji pomažu razgradnji toksina, pridonoseći prirodnim detoksikacijskim funkcijama jetre.
Umjerenost je ključ
Važno je konzumirati suho voće u umjerenim količinama i birati varijante s niskim udjelom šećera kako biste izbjegli nagle skokove šećera u krvi. Prekomjerna konzumacija može dovesti do povećanja tjelesne mase, što može neizravno utjecati na zdravlje jetre. Prije bilo kakvih promjena u prehrani, posebno ako imate dijabetes ili druge zdravstvene tegobe, savjetujte se s liječnikom ili registriranim dijetetičarom.