Želite povećati razinu željeza u tijelu? Dodajte neke od ovih namirnica u prehranu

Foto: Pexels

ŽELJEZO je ključan nutrijent koji ima brojne važne uloge u ljudskom tijelu. Najpoznatiji je kao važan sastojak hemoglobina, koji prenosi kisik u krvi. Neophodan je i za različite metaboličke procese, uključujući sintezu DNK i proizvodnju energije. Važno je da razina željeza u organizmu bude prilagođena jer nedostatak istog može dovesti do stanja poput anemije, ali i drugih još opasnijih problema.

Osim različitim lijekovima i suplementima, unos željeza u tijelu može se povećati i konzumacijom određenih namirnica. Skupina dijetetičara izdvojila je za Healthline neke od najboljih opcija. 

Koje namirnice jesti za povećanje željeza?

Najpoznatiji izvor željeza je crveno meso. Željezo iz životinjskih izvora naziva se heme-željezo, dok se ono iz biljaka naziva non-heme željezo. Od ove dvije vrste, tijelo lakše apsorbira heme-željezo, piše Healthline. Međutim, previše heme-željeza može biti povezano s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2, a konzumacija crvenog mesa, u prekomjernim količinama, također je povezana s povećanim rizikom od bolesti.

"Samo crveno meso nije štetno u malim količinama. Problem nastaje kada se konzumira u višku, osobito masni dijelovi, veće porcije ili prerađeni oblici poput slanine i kobasica", tvrdi dijetetičarka Yaa Boakye.

Nekoliko izbora izdvojio je i dijetetičar Adrian Hernandez koji smatra da osim crvenog mesa, heme željezo možete unijeti i jedenjem peradi, ribe, školjaka, jaja, a od biljnih izvora cjelovite žitarice, tamno lisnato povrće, tofu, orašaste plodove i sjemenke.

Kada je u pitanju non-heme željezo, dijetetičarka Avery Zenker za Healthline je izdvojila: "leću, grašak, soju, grah, suho voće (poput smokvi, datulja i suhih šljiva), rajčice, artičoke, krumpir i tamnu čokoladu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.