Znate li da se ovo ljetno voće ne treba jesti zajedno? Evo zašto

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

LUBENICA i dinja su poput sinonima za ljeto. Ovo ukusno voće idealno je za osvježenje tijekom vrućih dana, ali možda niste znali da ga nikad ne treba jesti zajedno.

Lubenica je bogata magnezijem, kalijem, kalcijem, cinkom, željezom, bakrom, kobaltom, jodom, vitaminima C, A, skupine B i folnom kiselinom. Dinja sadrži kalij, kalcij, natrij, magnezij, sumpor, željezo, jod, vitamine A, C, E i skupine B. Hranjive tvari bolje se apsorbiraju kada se voće konzumira odvojeno, stoga dinju i lubenicu ne bi trebalo miješati.

Osim toga, lubenica i dinja sadrže različite vrste šećera i vlakana, što može značiti da se probavljaju različitim brzinama. Prema nekim teorijama, kombiniranje namirnica koje se probavljaju različitim brzinama može uzrokovati probavne smetnje, kao što su nadutost, plinovi ili nelagoda.

Važno je napomenuti da za većinu ljudi konzumacija lubenice i dinje zajedno neće uzrokovati nikakve značajne probleme. Ako primijetite da vam ta kombinacija uzrokuje nelagodu, najbolje je izbjegavati je ili se posavjetovati s zdravstvenim stručnjakom.

> Lubenica i dinja nisu za svakoga. Poseban oprez savjetuje se ovim skupinama ljudi

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.