KUHANJE može biti zabavno i opuštajuće, ali ponekad jednostavno nemamo vremena provesti sate u kuhinji. Srećom, postoje trikovi koji vam mogu ubrzati pripremu jela i smanjiti stres oko kuhanja. Evo deset najboljih načina kako uštedjeti vrijeme i skuhati kompletna jela bez puno muke.
Ili kako mi volimo reći "organizacija je pola posla". Profesionalni kuhari koriste tehniku mise en place - prije nego što počnete kuhati, nasjeckajte sve sastojke, izmjerite začine i pripremite posuđe. Tako ćete sve imati spremno i samo "ubacivati" u lonac ili tavu.
Umjesto da čekate da veliki lonac vode proključa, koristite manje vode i poklopac - voda će brže zavrijeti. Tjesteninu skuhajte u tavi s malo vode - skuhat će se brže i imat će bogatiji okus jer će upiti škrobastu tekućinu.
Ako ste zaboravili izvaditi meso iz zamrzivača, stavite ga u metalnu posudu ili na metalni pladanj - metal brzo provodi toplinu i ubrzat će proces odmrzavanja. Još brža opcija - stavite meso u plastičnu vrećicu i uronite u mlaku vodu.
Ako želite sočno meso, ali nemate vremena čekati da se ugrije, stavite ga na tanjur i prelijte toplom vodom na nekoliko sekundi. To će podići temperaturu površine mesa i omogućiti ravnomjernije pečenje bez dugog čekanja.
Glavni razlog zašto sjeckanje traje dugo, često su tupi noževi. Oštar nož smanjuje vrijeme sjeckanja i omogućuje preciznije rezove. Ako nemate vremena za precizno sjeckanje luka, iskoristite ribež ili multipraktik za ekspresnu pripremu.
Umjesto da čekate da se lonac vode zagrije i zatim dugo kuhate povrće, koristite paru. Povrće kuhano na pari gotov je za nekoliko minuta, zadržava više hranjivih tvari i ima bolji okus.
Ako želite brzo tvrdo kuhana jaja, umjesto da ih stavljate u hladnu vodu i čekate da zavriju, koristite ovaj trik: Jaja stavite u kipuću vodu umjesto u hladnu - skuhat će se 2-3 minute brže. Ako želite da se lakše gule, dodajte malo sode bikarbone u vodu.
Umjesto da meso pržite na tavi i stalno ga okrećete, koristite tehniku “reverznog pečenja”. Kratko zapecite meso s obje strane na jakoj vatri. Prebacite ga u vruću pećnicu (200°C) na 10-15 minuta, ovisno o veličini. Tako ćete dobiti sočno i ravnomjerno pečeno meso, a vi ćete za to vrijeme moći pripremati prilog.
Karamelizacija luka obično traje 30-40 minuta, ali postoji trik kako to skratiti. Dodajte malo sode bikarbone - ubrzat će razgradnju šećera i luk će brže omekšati. Možete koristiti i široku tavu umjesto lonca - veća površina znači brže isparavanje vode.
Jedan od najvećih gubitaka vremena u kuhanju je gomilanje nereda. Umjesto da sve ostavite za kraj, isperite posuđe i obrišite radnu površinu dok čekate da se nešto skuha. Tako ćete nakon obroka imati manje posla i više vremena za uživanje.